A parkolóból való kijárat és a fizetés utáni időkeret

Amikor fizetünk a parkoló automatájánál, gyakran adódik a kérdés, mennyi idő áll rendelkezésünkre, hogy kijussunk a parkolóból anélkül, hogy további díjat kelljen fizetnünk.

Nem mindenki van tisztában azzal, hogy a parkoló elhagyása után mennyi idő áll rendelkezésre, és ha nem sietünk, akár pótdíjat is fizethetünk. A parkoló méretétől és a gyalogos távolságtól függően változhat, mennyi időt kell szánni arra, hogy az automatától a kocsinkhoz érjünk, majd onnan kihajtsunk. Ha túllépjük az erre kijelölt időt, a rendszer nem engedi át a sorompón, ami különösen a drága repülőtéri parkolókban okozhat problémát.

A Bundesverband Parken (Szövetségi Parkolási Társaság) szerint nincs általánosan érvényes szabály arra vonatkozóan, hogy mennyi idő áll rendelkezésre a fizetés után. Az Auto Bild információi szerint a parkolóhelyek üzemeltetői általában 10-15 percet engedélyeznek a kijáratig való eljutásra.

Ingo-Julian Rösch, nürnbergi közlekedési jogi szakértő szerint a szabályozásnak igazságosnak kell lennie, és ha vita alakul ki, a bíróság dönti el a megfelelő időtartamot. A bírák általában nagyvonalúak ilyen esetekben, és kevesen fordulnak bírósághoz ilyen kis összeg miatt.

Ha valaki mégsem szeretne bíróságra menni egy kisebb összeg miatt, a jogi szakértő azt tanácsolja, hogy őrizzük meg a befizetésekről szóló bizonylatokat. Ezek bizonyítékként szolgálhatnak, és ha észszerű okunk volt a késedelemre, jó esély van arra, hogy a parkoló üzemeltetője visszatéríti a befizetett összeget.