Verőcei hajóbaleset: a negyedik áldozat holttestét is megtalálták

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Facebook-oldalán közölte, hogy megtalálták a verőcei hajóbaleset negyedik áldozatának holttestét Sződligetnél. A tragédia egy motorcsónak és egy szállodahajó ütközése következtében történt Verőcénél szombat éjjel, amelynek nyolc utasa volt. Egy férfi életben maradt, miután kiúszott a Duna kerítéses szakaszánál a partra.

A balesetet követően a szállodahajó cseh kapitányát segítségnyújtás elmulasztása miatt gyanúsítják, őrizetbe vették, és bűnügyi felügyelet alá helyezték, így nem hagyhatja el Budapestet. A kapitány tagadta a bűnösségét, de nem tett vallomást, és panasszal élt. A Telex munkatársai Komáromban látták meg a szállodahajót, ahol a legénységet és az utasokat is kihallgatták.

Csobay Balázs, a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője a BRFK podcastjában beszélt a vízirendészek munkájáról, kiemelve, hogy évente körülbelül 20 embert mentenek ki közvetlen életveszélyből. A verőcei hajóbalesettel kapcsolatban is részletezte a mentési folyamatot.

A rendőrség csütörtökön újabb holttestre bukkant a Dunában, ezzel négyre nőtt a halálos áldozatainak a száma. A 28 éves fiatal nő holttestét Sződligetnél adta vissza a Duna. A tragédia szerelmespárjának iskolája közleményt is kiadott a történtekkel kapcsolatban. A megtalált nő testvérének holttestét már korábban megtalálta a rendőrség. A BRFK a legfrissebb áldozatról azt írta: „Mostmár a két testvér együtt van…”.

Tóth Mihály, a Magyar Hajózási Országos Szövetség (Mahosz) szóvivője hétfőn az M1-en úgy nyilatkozott, hogy a motorcsónak típusából arra lehet következtetni, hogy nagy sebességre volt képes a hobbihajó, a roncsokból ítélve pedig gyaníthatóan nagy sebességgel is ütközött. Az RTL szerint a kishajón egy buliból utazott haza egy társaság. Többen 22 óra után csattanást hallottak, és látták, ahogy az MS Heidelberg szállodahajó felkapcsolja a reflektorokat, de nem állt meg. A szabályok szerint a kishajónak minden esetben ki kellett volna kerülnie a nagyobb hajót, és a Személyhajósok Szövetségének szóvivője szerint a motorcsónak vezetőjének látnia kellett volna a kivilágított nagyobb hajót. A Budapest Környéki Törvényszék szerint a motorcsónak vezetője feltehetően ittas volt. A rendőrség továbbra is fáradhatatlanul keresi a verőcei hajóbaleset további áldozatait, még három embert keresnek.