Új rekord a használtautó-piacon: 80 ezer feletti adásvétel egy hónap alatt

Április hónapban a magyar használtautó-piac új rekordot állított fel, több mint 80 ezer használt személyautó talált új tulajdonosra, ami 21 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

A DataHouse adatai alapján áprilisban körülbelül 80 900 használtautó-adásvétel történt, amely meghaladja az eddigi havi rekordot, ami 76 ezer volt. Ez az érték még előzetes becslés, mivel az átírások késleltetve kerülnek be a statisztikákba.

Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója szerint az elmúlt évben a havi adásvételi számok általában 70 ezer körül mozogtak, de idén jelentős emelkedés figyelhető meg. Már februárban és márciusban is 75 ezer fölötti volt a gazdát cserélő autók száma, az áprilisi adatok pedig még a szakértőket is meglepték. Az előzetes volumen 80 ezer fölé emelkedett, ami váratlan fejleménynek számít, bár a végső szám esetleg valamivel 80 ezer alatt maradhat.

Az infláció csökkenése és a magas hozamú állampapírok hatására javult a lakosság jövedelmi helyzete, ami hozzájárult a piac élénküléséhez. A kamatok jelentős csökkenése is növelte a hitelezett eladások számát.

Az év első négy hónapjában tíz százalékkal több új autót és közel négy százalékkal több importált használt autót értékesítettek, ami szintén hozzájárult a használtautó-piac fellendüléséhez. Az előző egy-két évben sokan halasztották el vásárlásaikat a megugró használtautó-árak és a reálbércsökkenés miatt, ezek a tranzakciók is részben most realizálódnak.

A magyarországi használtautó-piacon az alsó-középkategóriás autók (29%) és a kisautók (21%) a legkeresettebbek. Az alsóközépkategóriában az Opel Astra (5,2%), a Ford Focus (2,9%) és a Volkswagen Golf (2,6%) a legnépszerűbb modellek. A kisautók között a Suzuki Swift (4,0%) áll az élen, melyet az Opel Corsa (2,0%) és a Volkswagen Polo (1,5%) követ. A felső-középkategóriában a Volkswagen Passat (2,8%), a Skoda Octavia (2,6%) és a BMW 3-as széria (2,2%) a leggyakoribb választások.

Miközben a használtautó-piacon 2024 első négy hónapjában gazdát cserélő 305 800 személyautó mennyisége 14,4 százalékkal magasabb az előző év hasonló időszakában regisztrált 267 200-as értéknél, az importált használt autók száma ugyanebben a periódusban 36 100 darab volt, ami 3,4 százalékkal múlja felül az egy évvel korábban mért 34 900-as értéket.