Malac, a kutyatolvaj által elcsábított kiskutya története

Barátságos és bújós, így jellemezhető Malac, a 8,5 éves si-cu-mopsz keverék, akit gazdája, Zsolnai Magdolna majdnem egy hónapig keresett, miután eltűnt egy séta során. A kutyát egy benzinkút dolgozója találta meg, aki úgy döntött, megtartja, mivel nem talált benne chipet.

Malac egy közeli ismerősre bízva tűnt el, és bár a pontos körülmények rejtély maradtak, gazdája azonnal a kutatására koncentrált. Nem sokkal később kiderült, hogy a kutyát egy benzinkútra vitték, ahol a dolgozók nem találtak benne chipet, így az egyikük úgy döntött, hogy megtartja az állatot. Magdolna a benzinkúton próbálta visszaszerezni kedvencét, de a dolgozó ellenségesen viselkedett, és nem volt hajlandó visszaadni a kutyát. A helyzetet súlyosbította, hogy a dolgozó édesanyja is azt tanácsolta Magdolnának telefonon, hogy felejtse el a kutyáját.

A mikrochip fontossága

Magyarországon 2013 óta kötelező minden 4 hónaposnál idősebb kutyát mikrochippel megjelölni. A chip segítségével az elkóborolt kutyák gyorsan visszakerülhetnek gazdájukhoz, mivel a chip egyedi számsort tartalmaz, amely az állatot azonosítja, és az adatbázisban rögzített gazda adataival összeköti.

A kutyatolvaj azonban még tovább ment: chippet helyeztetett Malacba, és magát jegyeztette be tulajdonosként. A rendőrség beavatkozására került sor, amikor kiderült, hogy Malac Zuglóban van. A XIV. kerületi kapitányság körzeti megbízottjai állatvédőkkel együtt érkeztek a helyszínre, és bár a kutyát új "gazdája" nem akarta visszaadni, a rendőrség végül visszaszolgáltatta Malacot. Az ügyben jogtalan elsajátítás vétség elkövetése miatt indult eljárás.

Malacot az Állatmentő Liga vezetője, Pataki Gábor és munkatársai szállították telephelyükre, ahonnan értesítették Magdolnát. A gazda elmondása szerint az állatvédők szerint Malacot a lehető legrosszabb helyről hozták el, bundája össze-vissza volt levágva, és a nyakörvét is levették róla. A boldog újraegyesülés pillanatában a kutya reszketett és sírt örömében. Magdolna hálás mindazoknak, akik segítettek neki, hogy kedvence visszatérhessen hozzá.

: Blikk