CEEGEX EKR tőzsde májusi aukcióján közel 1 milliárd forint értékű energiamegtakarítás talált gazdára

A CEEGEX Zrt. által működtetett Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer (EKR) szervezett piacának második aukcióján jelentős mennyiségű energiamegtakarítás cserélt gazdát, amelynek értéke megközelítette az 1 milliárd forintot.

A CEEGEX Zrt., amely a közép-kelet-európai földgázpiac működtetője és a MAVIR ZRt. leányvállalata, 2024. május 14-én tartotta meg az EKR tőzsde második aukcióját. Az aukción 38 tőzsdei tag vett részt, köztük először egy magánszemély is. Az aukción ötszörös volumenben kereskedtek a résztvevők, ami transzparens piaci árat eredményezett az energiamegtakarítások számára.

A CEEGEX EKR tőzsde 2024. február 27-én indult, és a 2021-ben létrehozott Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer részeként jött létre. Az állam által az energiaszolgáltatókra kirótt kötelezettség értelmében létrehozott energiamegtakarításokat hitelesítő szervezetek hitelesítik, majd ezeket a megtakarításokat a CEEGEX EKR tőzsdén értékesíthetik a megtakarítást elérők.

Az új tőzsde anonim kereskedést és garantált klíringrendszert biztosít, valamint árjelző funkciót lát el, amely elősegíti a magyar energiahatékonysági piac fejlődését és a klímasemlegességi célok elérését.

A májusi aukción 239 152 GJ megtakarítást kínáltak eladásra, és 196 785 GJ értékű vevői ajánlat érkezett. Végül 68 296 GJ energiamegtakarítás talált gazdára, több mint 860 millió forint értékben.

A tartós, legalább 5 éves élettartamú megtakarítások piacán 14 500 Ft/GJ ár alakult ki, míg a kevésbé tartós, 5 évnél rövidebb élettartamú megtakarítások piacán 8750 Ft/GJ áron kereskedtek. Eddig összesen több mint 80 000 GJ megtakarítás cserélt gazdát a tőzsdén, ami több mint 1200 háztartás éves energiafogyasztásának felel meg.

A CEEGEX már a következő aukciókra készül, és folyamatosan várja az új érdeklődőket. A tőzsdéhez való csatlakozás lehetősége a cég honlapján keresztül elérhető.