Szijjártó: Magyarország a Kelet és Nyugat közti együttműködés éllovasa

Magyarország kiváló példája annak, hogy milyen előnyökkel jár a Kelet és Nyugat közti együttműködés, és ebben a folyamatban a jövőben is az élen szeretne járni – közölte Szijjártó Péter Budapesten.

Szijjártó Péter a Fiberhome beruházásának bejelentésén elmondta, hogy a kínai vállalat Kisbéren hozza létre első európai üzemét, ahol optikai kábeleket fognak gyártani. Az állam 970 millió forinttal támogatja az első ütemben kb. 6,5 milliárd forint értékű beruházást, amely 120 új munkahelyet teremt. A miniszter szerint ez a beruházás segít a hazai gazdaság technológiai színvonalának emelésében és tovább erősíti a magyar elektronikai szektort, amely tavaly több mint 11 ezer milliárd forintos termelési értéket produkált és 130 ezer embert foglalkoztatott.

Szijjártó kiemelte, hogy a világgazdaság struktúrája az utóbbi években alapjaiban változott meg, a Nyugat hegemóniájának elvesztése lett az egyik következménye, mivel a keleti világ felzárkózott és sok tekintetben az élre tört. A világgazdaság számos területén a keleti világ diktálja a tempót, és a technológiai fölény is egyértelműen a keleti oldalon van. A beruházások finanszírozásában is megfordult az arány: míg 15 évvel ezelőtt a világban végrehajtott beruházások 80 százalékát nyugati tőkéből finanszírozták, mostanra ez az arány teljesen megfordult.

A miniszter szerint Magyarország sikeresen mutat példát a Kelet és Nyugat együttműködésére, ami minden szereplő számára megtérül. Kritizálta a nyugat-európai országok Kína-ellenes propagandáját, és őszinteségre szólította fel őket. Magyarország a közép-európai országok között a legtöbb kínai beruházást vonzza magához, és a magyar-kínai kereskedelmi forgalom értéke tavaly meghaladta a 12 milliárd dollárt, ami az EU-n kívüli országok közül a legmagasabb.

Szijjártó üdvözölte, hogy a kínai elnök előző heti látogatása alkalmat adott arra, hogy a két ország közötti együttműködést olyan szintre emeljék, amelyben Magyarország az egyetlen európai állam, amit Peking kategóriában mindössze négy másik állammal tart számon. A miniszter hangsúlyozta, hogy Magyarország érdekelt a korszerű kínai beruházásokban, és nem alkalmaz diszkriminációt az érkező külföldi beruházások tekintetében. A beruházó vállalatoknak csupán a magyar szabályokat és törvényeket kell tiszteletben tartaniuk. Szijjártó szerint Magyarország a Kelet-Nyugat együttműködés fejlesztésében szeretne a jövőben is élen járni. (MTI)

A külügyminisztérium válaszában arra a kérdésre, hogy miért csökkent a beruházás összege és a munkahelyek száma, azt írták, hogy "Az első közvetlenül megvalósuló fázis egy 6,5 milliárd volumenű beruházás. Egy későbbi fázis folyamán tovább bővítik a beruházást.".

A kormányinfón felmerült kérdések között szerepelt az orosz titkosszolgálatok által elkövetett kibertámadás is, amely a külügyminisztérium informatikai hálózatát érintette. Szijjártó Pétert videón szembesítették azzal, hogy tudnia kellett az orosz hekkertámadásokról, amelyek során nemzetbiztonsági szempontból felbecsülhetetlen értékű adatokat lophattak a külügy gépeiről, és erről a minisztérium is tudott.