Magyarország a napelem-nagyhatalmak között?

Magyarország a napenergia arányát tekintve a világon a harmadik helyen áll a hazai áramtermelésben, az Energiaügyi Minisztérium és az EMBER globális energetikai agytröszt adatai szerint. Azonban a szektor jövője nem tűnik felhőtlennek a kormányzati szabályozások miatt.

A magyar napelemszektor globális szinten is kiemelkedő teljesítményt nyújt, legalábbis a minisztériumi kommunikáció alapján. Magyarország a megtermelt villamos energia 18,4 százalékát naperőművekkel állítja elő, ezzel csak Chile és Görögország előzi meg. Az elmúlt időszakban jelentős napenergia kapacitások épültek ki, 2022-ben 1,1 gigawattal, 2023-ban pedig több mint 1,6 gigawattal bővült a kapacitás. Idén februárban a napelemes rendszerek összteljesítménye meghaladta a 2030-ra kitűzött 6 gigawattot.

A hazai napelemes szervezetek képviselői szerint az EMBER által közzétett adatok hitelesek, és Magyarország várhatóan a globális dobogó második helyére kerül. Az elmúlt 10–15 évben más típusú villamosenergia-termelő kapacitás nem épült, csak napelemes.

A minisztérium által kiemelt adatoknak azonban vannak hiányosságai. Európai összevetésben Magyarország az utolsó helyek egyikén áll a villamosenergia-termelés részarányát nézve, és az importált áram aránya óriási. A bruttó villamosenergia-felhasználás 25,4 százalékát importáltuk 2023-ban.

A hazai megújuló energia-termelési mixen belül aránytalanul nagy a napenergia részesedése. A napelemes erőművek energiatermelése 38,1 százalékkal nőtt, míg a szélerőműveké csak a tizedét tette ki. Az adminisztratív korlátozások miatt 2011 óta nem épült szélerőmű Magyarországon.

A napelemszektor teljesítménye a lehetőségei alatt van. A kormány 2021 óta akadályokat gördít az új fejlesztések elé, például a betáplálási stopot a háztartási méretű kiserőművekre. A szakmai érdekképviseletek szerint a bővülés mögött túlnyomórészt 2021 előtt engedélyeztetett projektek állnak.

Az Energiaügyi Minisztérium szerint 2030-ig nem számolhatnak csatlakozási lehetőséggel a fejlesztők, így a rendszeres közzétételi eljárásokat is felfüggesztik. A kabinet viszont zöld utat ad a visszwattos megoldású új ipari fogyasztáscsökkentő naperőműveknek.

Orbán Viktor kormányfő bejelentette, hogy nagy gázerőművek építését tervezik. Az MVM Zrt. szerint 1600 megawattnyi gáztüzelésű áramtermelő kapacitás létesülhet. A Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont szerint azonban az energiahatékonysági beruházásokkal elkerülhető lenne új gáztüzelésű erőművek építése.

A lakossági napelemes szektorban teljes a visszaesés, új fejlesztések nincsenek. A kivitelezőcégeknek csak olyan projektek adnak munkát, melyeket több évvel ezelőtt engedélyeztek. A szaldós elszámolás kivezetése és a bruttó elszámolás új szabályrendszere sokkot okozott az ágazatban.

Az uniós finanszírozású lakossági napelemes programban 2022 óta akadoznak a kifizetések, a költségvetési pénzből fedezett Napenergia Plusz Programban is hasonló problémákkal számolnak. A minisztérium csak a múlt héten jelentette be a program kifizetéseinek megkezdését.