Magyarország a Gripen E vadászbombázók beszerzéséről tárgyal

A magyar kormány a SAAB svéd hadiipari konszernnel folytat tárgyalásokat a Gripen E vadászbombázók beszerzéséről – értesült a Janes svéd forrásból.

A Janes és a Portfolio információi szerint a magyar kormány a Magyar Honvédség számára a legújabb, Gripen E típusváltozatból tervez beszerzést. Jelenleg Magyarország 14 darab Gripen C típusú vadászbombázót lízingel, és nemrégiben jelentette be további 4 repülőgép beszerzését. Az új típusváltozat és a korábbi között jelentős különbségek vannak: a Gripen E nagyobb géptörzzsel, fejlettebb hajtóművel, modernebb pilótafülkével és repülési elektronikával, valamint kifinomultabb elektronikus harcászati képességekkel rendelkezik.

A honvédelmi minisztérium tisztviselői már 2021 óta nyíltan beszélnek a Gripen-flotta bővítésének ötletéről. Azonban eddig nem volt egyértelmű, hogy milyen típusú repülőgépeket terveznek beszerezni a légtérvédelmi feladatok ellátására. A tárgyalások még folyamatban vannak, és egyelőre nincsenek részletek a várható darabszámról, árakról vagy a felszereltségről.

A svéd vállalat bejelentése alapján Magyarország a legújabb, áttervezett és modernizált E típusvariáns iránt érdeklődik a Honvédség második Gripen-zászlóaljának felállításához. „Érdekes megbeszéléseket folytatunk Magyarországgal a Gripen E-ről” – árulta el Åsa Thegström, a gépeket gyártó svéd Saab alelnöke a vállalat linköpingi telephelyén tartott sajtótájékoztatón. Az E típusvariáns (JAS 39E, kétüléses változata a JAS 39F) a Gripen legmodernebb verziója, közel 10 éves fejlesztés után a prototípus 2017-ben repült először. Az első széria-E gyártását 2020 januárjában kezdték el.

Az E variáns egy alaposan áttervezett változat, a géptörzset, a szárnyakat és a futóműrendszert is áttervezték, a gépbe erősebb hajtómű került, több üzemanyagot képes magával vinni, új radart és modernebb fedélzeti elektronikát kapott, és olyan fegyvereket is képes indítani, amelyeket a korábbi típusváltozatok nem.

A Magyar Honvédség szeretne felállítani egy második Gripen-századot is, a további gépek beszerzése ehhez a célkitűzéshez kapcsolódik – mondta el Richard Smith, a Gripenért felelős helyettes értékesítési vezető. Azt azonban megjegyezte, hogy a bővítés menetrendje nem ismert.

Magyarország 2006 óta üzemeltet (egy 2001-ben kötött lízingszerződés alapján) 14 darab Gripen vadászgépet, a C és D típusvariánsból. A Saab 2024 februárjában jelentette be, hogy további 4 darab Gripen C-t szállít le Magyarországnak. Az új tárgyalások keretében pedig további négy Gripen E megvásárlásáról folynak megbeszélések, bár a határidőkről és feltételekről még nincs információ.