Nemzetközi innovációs startup versenyen értek el sikereket a műegyetemisták

Nyolc egyetem tizenöt csapata vett részt a linzi Johannes Kepler Egyetemen megrendezett Danube Cup innovációs startup verseny nemzetközi döntőjén, ahol a magyar műegyetemi csapatok is kiemelkedő eredményeket értek el.

A versenyen Magyarországot a hazai forduló négy legjobb csapata képviselte, köztük két műegyetemi formáció is helyet kapott az erős és sokszínű mezőnyben. Az egyik műegyetemi csapat, a „StArt”, egy automatikus eseménykereső és priorizáló alkalmazást fejlesztett, amely mesterséges intelligenciával segít a felhasználóknak személyre szabott programajánlásokat kapni szabadidejükre.

A másik műegyetemi csapat, a „BridgeAID”, a magyarországi forduló győzteseként vett részt a linzi fináléban. Ők egy olyan szoftvert alkottak meg, amely hidak állapotfelmérésére és közutak terhelésmérésére használható, és a piacon elérhető technológiákhoz képest pontosabb mérési eredményeket biztosít.

Kenéz Ágnes, a csapat tagja szerint még hallgatóként kezdték el a projektet azzal a céllal, hogy kifejlesszenek egy eljárást, amellyel a hidak élettartamát a lehető legpontosabban lehet becsülni, és az információgyűjtést már a hídelemek gyártásának pillanatától kezdték meg.

Joó Attila, a Felsőoktatási Innovációmenedzsment és Együttműködési Központ (FIEK) igazgatója és a BME Építőmérnöki Kar Hidak és Szerkezetek Tanszékének egyetemi docense elmondta, hogy az újonnan tervezett és megépített hidakat általában 100 éves élettartamra tervezik, de a BridgeAID megoldásával ez az élettartam pontosabban meghatározható, sőt, akár ki is tolható.

A fejlesztésben és a koncepcióalkotásban több kar is részt vett, köztük az Építőmérnöki, a Villamosmérnöki és Informatikai, valamint a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar, és az innovációt átfogóan támogató egyetemi szervezeti egységként a FIEK is hozzájárult.

A Danube Cup nemzetközi döntőjében ezüstérmet szerző csapat a termékvalidálás fontos lépését tette meg azzal, hogy a Komáromnál lévő Monostori híd mindennapi működése során élesben tesztelte a fejlesztett rendszert, amely az első próbák után is jól vizsgázott.