A magyar beruházások zuhanása: Covid-időszaki szinten vagyunk

A magyarországi beruházások a Covid-válság mélypontjára süllyedtek, a cégek és az állam egyaránt visszafogták a kiadásaikat. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint ez a hatodik egymást követő negyedév, amikor a beruházások csökkennek. A kormány és a vállalatok előtt álló kihívások és a lehetséges megoldások kerültek elemzésre.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közzétett adatok szerint a magyar beruházások 2024. január-márciusi időszakában 9,6 százalékkal estek vissza az előző év azonos időszakához képest. Ez már a hatodik negyedév, amikor a beruházások csökkennek, és a 2022. április-júniusi csúcs óta csak egy negyedévben nem tapasztaltak csökkenést.

A beruházások visszaesése a cégek és az állam egyidejű visszafogásának eredménye. Az állami beruházások 2022-ben 7,5, a magáncégeké pedig 9 százalékkal csökkentek. A CIB vezető elemzője, Trippon Mariann szerint az állami beruházások csökkenése folytatódhat 2024-ben és 2025-ben is, míg a cégeknél lassú, fokozatos élénkülés várható, különösen 2025-től.

Az állami beruházások visszaesésének oka részben a költségvetés kiigazítása, valamint az EU-pénzek hiánya. Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentette, hogy 675 milliárd forint értékben ütemeznek át beruházásokat, amelyeket nem állítanak le, csak későbbre halasztanak.

A vállalatoknál nem a finanszírozás hiánya, hanem a kereslet iránti bizalom hiánya okozza a beruházási kedv csökkenését. A vállalati szektor jelentős likvid pénzeszközökkel rendelkezik, tehát a beruházások elmaradása mögött más okok állnak.

A magyar ipar teljesítménye gyenge, ami a beruházásokon és a termelésen is meglátszik. A járműgyártás és az akkugyártás jelentős visszaesést mutat, amelyek a magyar gazdaság stratégiai ágazatai közé tartoznak.

A külső kereslet alakulása kulcsfontosságú a magyar termelés és beruházási kedv szempontjából. A német és kínai gazdaság helyzete közvetlenül befolyásolja a magyar gazdaságot, különösen a járműiparban, az elektronikai cikkek és az akkugyártás területén.

Az ingatlanszektorban is jelentős volt a beruházási visszaesés, és a lakásépítési engedélyek száma alapján idén további csökkenés várható. A kormány beruházási rekordokról számol be, de ezek az adatok gyakran az ígéreteken alapulnak, nem a ténylegesen megvalósult projekteken.

Trippon Mariann szerint a beruházások felpörgetéséhez nem elsősorban az állami támogatások hiányoznak. A megoldás az üzleti klíma javítása, a kiszámítható jogi és gazdálkodási környezet, valamint a pozitív keresleti kilátások lehetnek.