Magyar Péter és Márki-Zay Péter Szijjártó lemondását követelik

Magyar Péter és Márki-Zay Péter is nyilvánosan szorgalmazza Szijjártó Péter külügyminiszter lemondását, miután kiderült, hogy orosz hackerek feltörték a magyar kormány szervereit.

Márki-Zay Péter, a Hírtv-ben tett nyilatkozatában kifejtette, hogy a Szuverenitásvédelmi Hatóságnak börtönbe kellene zárnia egy olyan külügyminisztert, aki tudomással bírt arról, hogy orosz hackerek behatoltak a minisztérium rendszerébe, és ennek ellenére elfogadott egy kitüntetést az oroszoktól.

Magyar Péter szerint a külügyminisztérium és más kormánypárti politikusok korábban nem álltak a valósághoz, amikor két évvel ezelőtt azt állították, hogy az orosz titkosszolgálatok által történt feltörés csupán kampányhazugság. A TISZA Párt képviselője, Magyar Péter most csodálkozik azon, hogy Szijjártó Péter még mindig a posztján van, annak ellenére, hogy a 444 által nyilvánosságra hozott belső dokumentumok egyértelműen bizonyítják, hogy Putyin hackerei valóban megtámadták a külügy rendszereit. Magyar Péter, a TISZA Párt fővárosi és EP-listavezetője, azt is hangoztatta, hogy amennyiben pártja felhatalmazást kap a választóktól, „haladéktalanul kivizsgálják az eddigi talán legnagyobb nemzetbiztonsági botrány minden részletét és minden felelőssel szemben eljárást kezdeményeznek”.

A külügyminisztert arra is felszólította, hogy fejezze be az újságírók fenyegetését, és helyette „vállalja a felelősséget és haladéktalanul mondjon le”. Magyar Péter közösségi oldalán kifejtette, hogy a magyar titkosszolgálati vezetők által javasolt új, védett informatikai rendszer kiépítése a mai napig nem történt meg, és valószínűsíthetően még mindig azt a hálózatot használják a külügynél, amelyet az oroszok kompromittáltak. A TISZA Párt vezetője azt is megkérdezte Szijjártó Pétertől, hogy amikor 2021 decemberében Barátságért kitüntetést vett át az orosz külügyminisztertől, „megkérdezte-e, hogy miért törtek be hozzánk? Önnek belefér a barátságba a betörés?”.