Magyar Péter, a "teflonarcú" politikus és a választási kampány nyomása

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke szerint példátlan pszichikai nyomás alatt van a választási kampány során, és bár a sajtó gyakran a múltjával kapcsolatos kérdéseket tesz fel neki, ő inkább a jövőről és a párt programjáról beszélne.

Egy interjúban Magyar Péter arról beszélt, hogy az ellenzéki sajtó is gyakran csak a már megválaszolt kérdéseket teszi fel neki, amelyek a múltjával kapcsolatosak, és nem a jövőbeli terveiről vagy a Tisza Párt programjáról kérdezik. A politikus úgy érzi, hogy a választási kampány során olyan pszichikai nyomás alá helyezték, amelyre korábban nem volt példa Magyarországon.

Magyar Péter már fiatalon is a politika világában mozgott, tüntetésekre járt, és parlamenti közvetítéseket nézett. A HVG-nek adott interjúban elmondta, hogy segített volt feleségének, Varga Judit egykori igazságügyi miniszternek a beszédeire való felkészülésben, és kezelte a közösségi oldalát is. Magyar Péter 2004 és 2009 között a piacon dolgozott, ügyvédjelöltként, ügyvédként és bíróságon, majd diplomata lett.

A politikus kifejezte nemtetszését az iránt, hogy a sajtó a NER-hez köthető múltjáról kérdezi, és hangsúlyozta, hogy a hitelességéről a magyar választók fognak dönteni a június 9-i és az azt követő országgyűlési választáson.

A "teflonarcú" politikusnak nevezett Magyar Péter ellenálló képességét a szakma is elismeri, hiszen eddig sikeresen túlélte az ellene indított negatív kampányokat. Az atv.hu beszélgetésében kiemelték, hogy a negatív kampányok nem gyengítik a szavazótáborát, és a támadások leperegnek róla, hasonlóan ahogy Bill Clinton volt amerikai elnök esetében sem fogtak a támadások hivatali ideje alatt.

A kommunikációs szakértők szerint a karaktergyilkosság nem egyszerű hírnév elleni támadás, hanem egy jól megtervezett, tudatosan végrehajtott akció, amelynek célja egy személy vagy szervezet reputációjának megsemmisítése vagy jelentős gyengítése.

Azonban a politikai viták hevessége nem csillapodott, és a Momentum politikusai kiakadtak Magyar Péterre, miután a Tisza Párt alelnöke a HVG-nek adott interjúban a "bűnben fogant pártnak" nevezte a Momentumot, és a Nolimpia-kampányra utalva azt állította, hogy a párt egy nemzeti ügy ellen kampányolt. Donáth Anna, a Momentum EP-listavezetője szerint Magyar Péter több százezer embert bélyegzett meg ezzel a kijelentéssel, és a NOlimpia-kampányt a magyarok ingerküszöbét nem ütő korrupció elleni harcnak nevezte. Cseh Katalin és Fekete Győr András is reagáltak, hangsúlyozva, hogy a demokrácia alapját képező fontos kérdésekben a választók véleményének kikérése elengedhetetlen.

Donáth Anna Facebookon reagálva úgy fogalmazott, hogy Magyar Péter feltűnését óvatos optimizmussal figyelték, de az elmúlt hetekben tett kijelentései, amelyek a Momentumot támadták, és a politikai véleményének nem vállalása miatt a minimum lenne, hogy rendesen vállalja a politikai véleményét és vállalja azt, hogy valaki visszaszól, akár egy vitában. Fekete Győr András nyílt levelet írt, amelyben arra kérte Magyar Pétert, hogy ne vonja kétségbe a hazaszeretetüket, és figyelmeztette, hogy az áradás ne mosson el közös értékeinket.

Nagy Ervin színész, aki a Tisza Párt kultúrpolitikai víziójáról fog beszélni a június 8-ai tüntetésen, nyíltan támogatja Magyar Pétert, és a politikai szerepvállalásáról szólva azt mondta, hogy Magyar Péter "elképesztő, mit bír ez a csávó" és "megjelent egy terminátor" a politikában. Nagy Ervin szerint Magyar Péter állóképessége kiemelkedő a hazai politikai palettán, és dicséri azért is, mert "középre fogalmaz" és a sárdobálást az ítélkezés nélküli egymásra figyeléssel szeretné felváltani. A színész úgy véli, hogy Magyar Péter NER-es múltja nem zavaró, és kritizálja azokat, akik "kapaszkodnak a székükbe – mint a vén komcsik" és azt javasolja, hogy "irány a dömperezés az unokákkal!". Nagy Ervin a Tisza Párt kultúrpolitikájáról szóló beszédében a magyar kultúra normalitás medrébe tereléséről és a bosszúállás üzemmódjának visszatereléséről fog beszélni, hangsúlyozva a kulturális igazságtétel és generációváltás szükségességét.