Magyar-svájci együttműködés kiemelt jelentőségű

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, hogy Magyarország és Svájc egyaránt nagy jelentőséget tulajdonít a kétoldalú együttműködésnek, amit a svájci kollégájával, Ignazio Cassissal tartott közös sajtótájékoztatón hangsúlyozott.

Szijjártó Péter szerint Magyarország mindig is tisztelettel viszonyult Svájchoz, többek között azért, mert 1956-ban sok magyar menekült talált ott menedéket, valamint azért, mert Svájc ragaszkodik szuverenitásához, kiáll a béke mellett, és határozottan lép fel az illegális migráció ellen. A miniszter ígéretet tett arra, hogy a magyar EU-elnökség alatt a kormány mindent megtesz a bevándorláspolitika megváltoztatása érdekében, és biztosította svájci kollégáját, hogy Magyarország minden nyomás ellenére is a béke mellett áll.

Szijjártó Péter aggodalmát fejezte ki a nemzetközi feszültségek növekedése miatt, és rámutatott, hogy egyes európai politikusok és Oroszország nukleáris fegyverekkel kapcsolatos nyilatkozatai és gyakorlatai közelebb viszik a világot a világháborús eszkaláció veszélyéhez. Hangsúlyozta, hogy ezt a tendenciát meg kell állítani, és az Európai Parlamentbe békepárti politikusokat kell delegálni.

A miniszter méltatta Svájc béke iránti elkötelezettségét, és üdvözölte a békekonferencia megrendezését, de kiemelte, hogy a sikerhez minden háborúzó félnek részt kell vennie. A kommunikációs csatornák nyitva tartásának fontosságát is kiemelte, mondván, hogy nem nagy diplomáciai teljesítmény csak azokkal beszélni, akikkel mindenben egyetértünk.

Szijjártó Péter bejelentette, hogy a magyar EU-elnökség idején szeretnék lezárni a Svájccal kötendő intézményi megállapodáscsomagról szóló tárgyalásokat. Emellett kiemelte, hogy az elmúlt tíz évben negyven svájci cég kapott állami támogatást magyarországi beruházásokhoz, és hogy jelenleg 900 svájci vállalat biztosít munkát több mint 30 ezer ember számára Magyarországon.