Rendkívüli Kormányinfó várható ma

A kormány szerdai ülése után, a szokásosnál korábban tartják a Kormányinfót, ahol fontos bejelentések hangzanak el.

A Kormányinfó reggel fél 10 helyett már 9:30-kor kezdődik, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő tájékoztatja a nyilvánosságot. A tájékoztató egyik fő témája a június 9-i európai parlamenti és önkormányzati választásokkal kapcsolatos információk megosztása lesz. Emellett terítékre kerülhetnek az Európai Tanács döntései, többek között Ukrajna Európai Unióhoz való csatlakozásának kérdése, az Európai Parlament villamosenergia-irányelvei, amelyek befolyásolhatják a kormány jövőbeli rezsiárszabályozását, valamint a magyar uniós elnökség kezdetét is érintő kérdések.

A Blikk élőben közvetíti az eseményt, így a tájékoztatót követni kívánók azonnal értesülhetnek a legfrissebb információkról. A szerdai kormányülés témáiról egyelőre nem sokat tudhatunk, mivel Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookon csak annyit írt a tanácskozás kapcsán, hogy „munkában a kormány”, de az elmúlt napok eseményei alapján több téma is az asztalra kerülhetett a Karmelitában.

Szerdán derült ki, hogy 2026-ban a Puskás Ferenc Stadionban rendezik majd a Bajnokok Ligája-döntőt, így várhatóan az ehhez kapcsolódó támogatásokról, esetlegesen szükséges fejlesztésekről is egyeztethetett a kormány.

Még mindig viszonylag kevés részlet ismert a múlt heti Hszi Csin-ping kínai elnök által tett látogatásról, valamint az esetleges új megállapodásokról és azokhoz kapcsolódó beruházásokról és fejlesztésekről. Emiatt esélyes, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter erről is beszámol majd.

Az elmúlt héten újra napirendre került, hogy 2021-ben feltörhették a Külgazdasági és Külügyminisztérium digitális rendszerét külföldi, vélhetően orosz hackerek. Várhatóan ezzel kapcsolatban több kérdést is feltesznek majd a kormányinfón.

Már csak két hét van hátra az EP-választásokig, valamint utána egy hónappal később Magyarország veszi át az EU soros elnökségét. Az ehhez kapcsolódó uniós vitákról, egyéb a szervezéshez kapcsolódó témák is felmerülhetnek.

Két hét kihagyás után tart kormányzati tájékoztatót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő, ahol többek között az államfő elleni vádakról és a Fico-merényletről terjesztett álhírekről is szó eshet. Az eseményt élőben követheti velünk.

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely megnyugtató választ kapott a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektorától arra a kérdésre, hogy miért hívták meg Budapestre előadást tartani a holokauszttagadó Mahmud Ahmadinezsád volt iráni elnököt. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azonban nem árulta el a „megnyugtató” válasz tartalmát, vagyis a botrányos látogatás valódi indokát. Korábban Gulyás arra hivatkozott, hogy a magyar kormány Izrael-barát politikát folytat, és a kormány egyetlen tagja sem találkozott a volt államelnökkel, a meghívás pedig az egyetem szabadságába tartozó kérdés.