Versenyfelügyeleti eljárás az áramszámlák miatt

Az MSZP frakcióvezetője, Dr. Tóth Bertalan versenyfelügyeleti eljárást kezdeményezett az áramszámlák kapcsán is, mivel szerinte az MVM félrevezető tájékoztatást nyújt a fogyasztóknak.

Az MSZP frakcióvezetője, Dr. Tóth Bertalan az állami MVM-et vádolja azzal, hogy az áramszámlák rezsiboxában félrevezető tájékoztatást nyújt a magyar fogyasztóknak, hasonlóan a gázszámlák esetéhez. A politikus szerint a cég azt állítja, hogy a kormányzat rezsicsökkentése miatt megtakarítást érnek el a fogyasztók, miközben valójában a világpiaci ár többszörösét fizetik. A gázszámlákon 3,3 millió, az áramszámlákon pedig 4,5 millió háztartást érint ez a félrevezető kommunikáció.

Dr. Tóth Bertalan korábban már az MVM gázszámlái miatt fordult a Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH), de az eljárás megindítása helyett a GVH a fideszes propaganda védelmére kelt. Az MSZP frakcióvezetője azonban nem hagyta annyiban a dolgot, jogi útra terelve az ügyet, ami eredményeként már jogerős bírósági döntés kötelezi a GVH-t a versenyfelügyeleti eljárás lefolytatására.

A frakcióvezető reményét fejezte ki, hogy a GVH a gázszámlák ügyében hozott jogerős ítéletből okulva, az áramszámlák esetében is megindítja a versenyfelügyeleti eljárást. Kiemelte, hogy a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot a törvény tiltja, és ha valótlan információkat terjesztenek, amelyek befolyásolhatják a fogyasztók döntéseit, azt a GVH-nak vizsgálnia kell.

Egy olvasó felhívta a figyelmet arra, hogy az MVM az áramszámlákon is mesés összegű megtakarítást mutat ki, hasonlóan a földgáz esetében tett gyakorlathoz. Az állami cég az extrém magas energiaárakat használja viszonyítási alapként, ami félrevezető lehet azok számára, akik az egyetemes szolgáltatási körbe tartoznak, de az átlag felett fogyasztanak.

Dr. Tóth Bertalan a GVH részéről várja a versenyfelügyeleti eljárás megindításáról szóló értesítést az áramszámlák ügyében.