Kína Európát elsöpri, de Dunaújvárost és a magyarokat megmenti

Miközben az európai acélipar csak szenved, a Dunai Vasművet kínai segédlettel zöldítenék, amivel jelentősen növelnék az üzem versenyképességét. A LIBERTY Steel Group európai vezetője az Economxnak elárulta azt is, hogy a dunaújvárosi fejlesztés része a Kína és Magyarország közötti megállapodásoknak.

A dunaújvárosi Dunai Vasművet is tulajdonló LIBERTY Steel Group a napokban közölte, hogy megtették a következő lépést annak érdekében, hogy egy korszerű, XXI. századi acélgyárat alakítsanak ki hazánkban. Ehhez a cégcsoport ügyvezető elnöke, Sanjeev Gupta egészen Sanghajig utazott, hogy ott megállapodjon Xiao Penggel, a kínai CISDI Engineering Co. Ltd. elnökével egy, a zöld acélgyártást megalapozó elektromos kemence beszerzésének, telepítésének megvalósíthatósági tanulmányával kapcsolatban.

Az elképzelés szerint a megállapodás alapvető fontosságú a LIBERTY Dunaújváros GreenSteel-technológiára való átalakítása szempontjából, mely magában foglalja egy modern és korszerű ívkemence telepítését, valamint az üstmetallurgia és a meleghengermű korszerűsítését.

A beruházást minden érintett fél kiemelt jelentőségűnek tartja; ennek megfelelően mind a magyar, mind pedig a kínai kormány egyaránt támogatja a megvalósulását, mely kínai forrásból, a kínai CITIC Bank által vezetett, Sinosure export- és hitelbiztosító társaság által biztosított finanszírozásból valósul meg.

Fábián Gergely államtitkár (Nemzetgazdasági Minisztérium) is elégedetten konstatálta a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésének a bejelentését, kiemelve a projekt nemzetgazdasági jelentőségét.

Sanjeev Gupta, a Liberty Steel Group ügyvezetője örömét fejezte ki, hogy a kínai CISDI-vel dolgozhatnak együtt a LIBERTY Dunaújváros dekarbonizációs projektjén, ami hatalmas környezeti és versenyelőnyt fog biztosítani Dunaújváros számára.

Ugyanakkor Ajay Aggarwal, a LIBERTY Steel Group európai igazgatója az Economx érdeklődésére elárulta, az acélpiacot globálisan gazdasági bizonytalanság, magas kamatlábak és a gyártási kapacitások csökkenése jellemzi.

Az Európai Unió acélipari vállalatai továbbra is szenvednek az inflációs nyomástól, ami 2022-23-ban az energiaárakra is hatással volt, és csökken a belső kereslet is az unión kívülről érkező behozatal miatt.

2023-ban az európai kereslet 27 százalékát importból elégítették ki, és az EUROFER előrejelzései szerint az európai acélpiac kilátásai 2024-ben sem lesznek kedvezőek.

A megvalósíthatósági tanulmány magyar, európai, kínai szakértők, illetve a LIBERTY munkatársainak bevonásával készül, és meghatározza az elektromos ívkemence (EAF) telepítésének részletes követelményeit.

A LIBERTY vezetője csak annyit árult el, hogy a végső költségeket a megvalósíthatósági tanulmány befejezése után határozzák meg.

Ajay Aggarwal kiemelte, hogy már több mint egy éve segítenek megmenteni az üzemet az összeomlástól, és a kormányzat támogatásával újraindították a hengerműveket, részletes tervet dolgoztak ki az üzem kereskedelmi teljesítményének javítására.

A magyar kormány támogatása fontos az újabb projekthez is, mivel így felgyorsulhat az új technológia telepítésének folyamata, ami jelentősen növeli a dunaújvárosi üzem versenyképességét.

A LIBERTY Dunaújváros zöld acélüzeme azon zöld fejlesztési projektek egyike, amelyek megfelelnek Magyarország és Kína tervezett együttműködésének.