Karácsony Gergely vezet a főpolgármesteri versenyben, de csökken az előnye

A Republikon Intézet legújabb közvélemény-kutatása szerint Karácsony Gergely továbbra is az esélyes a budapesti főpolgármester-választáson, de előnye csökken a Fidesz-KDNP jelöltje, Szentkirályi Alexandra előtt, míg Vitézy Dávid a harmadik helyen áll.

A Republikon Intézet felmérése alapján a választások előtti két és fél héttel Karácsony Gergely 34 százalékos támogatottságot élvez, ami 9 százalékponttal több, mint Szentkirályi Alexandra 25 százaléka. Vitézy Dávid, az LMP támogatását élvező jelölt, 21 százalékkal a harmadik helyen áll, míg a Mi Hazánk jelöltje, Grundtner András csak 2 százalékos támogatottságot kapott.

A bizonytalanok aránya viszonylag alacsony, 16 százalék, és a választási részvételi hajlandóság magas, 81 százalék, amiből 64 százalék biztos szavazónak tekinti magát.

A biztos pártválasztók körében Karácsony Gergely 40 százalékos támogatottságot ért el, Szentkirályi Alexandra 30 százalékot, míg Vitézy Dávid 25 százalékot kapott. A közlemény szerint a Fidesz-KDNP szavazói fegyelmezetten támogatják Szentkirályi Alexandrát, aki így megelőzte Vitézy Dávidot.

A Republikon szerint Karácsony Gergelynek nem kell aggódnia az újraválasztás miatt, mivel minden előrejelzés szerint jó esélyei vannak a győzelemre. Ugyanakkor megjegyzik, hogy Vitézy Dávid nem tudott szavazókat elcsábítani sem a Fidesztől, sem Karácsony Gergelytől, és Szentkirályi Alexandra sem tudott új támogatókat szerezni a kormánypártok táborán túl.

A fővárosi közgyűlés összetételének alakulását a Tisza Párt érkezése és a törvénymódosítás miatt nem tudták megjósolni, de ha Karácsony Gergely marad a főpolgármester, akkor valószínűleg kevésbé egységes Fővárosi Közgyűléssel kell majd együttműködnie.

A Publicus Intézet korábbi felmérése eltérő eredményeket hozott: Karácsony Gergelyt 46 százalékkal, Vitézy Dávidot 23 százalékkal, míg Szentkirályi Alexandrát 19 százalékkal mérték.

Vitézy Dávid, az LMP főpolgármester-jelöltje az Indexnek adott interjúban kifejtette, hogy Budapest jelenleg egy pártpolitikai csatatér, és ebből lett elegük. A közelgő önkormányzati választáson ő is elindul, és az Index olvasóinak ismerteti majd terveit, ahogyan azt Szentkirályi Alexandra és Grundtner András is megtette, Karácsony Gergely pedig a közeljövőben fogja megosztani a saját elképzeléseit.