Karácsony Gergely a megfélemlítésről beszél

Karácsony Gergely főpolgármester szerint a nemzetbiztonsági és adóhatósági ellenőrzésekkel őt akarják megfélemlíteni.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere egy Facebook-bejegyzésben arról számolt be, hogy a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, melyet Rogán Antal irányít, szerdán ellenőrizte jogi főtanácsadóját és ügyvédjét, majd csütörtökön kora reggel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal több magánlakást kereste fel. A főpolgármester úgy véli, hogy a szakszolgálat által lemásolt adatokat és naplófájlokat a propagandamédiának adják majd át, hogy lejárató kampányokat indíthassanak ellene.

Karácsony szerint a kollégája ügyvédi tevékenységének dokumentumait, köztük magánokiratokat és magánjogi ügyletek anyagait, valamint ellenzéki pártoknak végzett munkájának dokumentumait másolták le, ezzel figyelmen kívül hagyva az ügyvédi titok védelmét. A főpolgármester úgy látja, hogy a dokumentumok felhasználásával őt akarják "levadászni", és emlékeztetett arra, hogy korábban milyen eszközökkel próbálták már őt támadni, mint például a Városháza-ügyet, amit ő fideszes megrendelésre készült műbalhének nevez.

Karácsony hangsúlyozta, hogy a lejárató kampányok eddig eredménytelenek voltak, és most az ellenfelei a dokumentumok lemásolásával és a magánlakásokban végzett házkutatásokkal próbálnak megfélemlíteni. Végezetül üzenetet küldött Rogán Antalnak, felszólítva őt, hogy ha nem gyáva, akkor inkább a főpolgármester irodáját vizsgálják meg, ne a kollégáit zaklassák. Karácsony végül leszögezte: „Engem sem megfélemlíteni, sem megtörni, sem levadászni nem tudnak. Június 9-én meg fogjuk mutatni nekik Budapest értékeit, elveit és valódi erejét is”.

A Városháza-gate néven hírhedté vált ügyben 2021. augusztus 30-án Bajnai Gordon egykori miniszterelnök volt üzlettársa, a Fideszhez ezer szálon kötődő, az első Orbán-kormány idején a privatizációért felelős ÁPV-t vezető Gansperger Gyula meghívására találkozott Rahimkulov Ruszlannal és annak állandó üzlettársával, Zentai Péterrel. A találkozóról, amit Rahimkulovék kezdeményeztek, és ahol ők erőltették témaként a városháza fejlesztési lehetőségeit, titokban hangfelvétel készült, aminek egy manipulált, meghamisított verzióját pár hónappal később egy magát Anonymusként bemutató, a globális hackerkollektíva egyik jellegzetes külsőségét, egy Guy Fawkes-maszkot viselő ember szivárogtatta ki.

A központi kormányzati ellenőrzéssel működő hazai sajtó a felvétel alapján igyekezett botrányt kirobbantani, azt állítva, hogy a Karácsony-féle budapesti vezetés a Városháza eladására készül. Ebből azonban semmi sem volt igaz, amit az ügyben indított nyomozást felfüggesztő határozatában a Nemzeti Nyomozóiroda is elismert: leírásuk szerint a közzétett felvételt összeollózták, hamisan mutatja be a megbeszélésen elhangzottakat.

Karácsony lejáratására egyébként a propagandasajtó az elmúlt években legalább tízmilliárd forintot költött napilapokkal, kampányvideókkal és Megafonnal, ahogy ő fogalmaz, „orosz módszertan szerint, titkosszolgálati eszközökkel".

Címlap: Németh Dániel/444