Új választási rendszer Kapuváron: esély a független jelölteknek

Hét magyar kisvárosban, köztük Kapuváron is, az egyéni választókerületi szavazás helyett az egyéni listás választási rendszerre kell áttérniük, mivel a lakosság száma nem éri el a tízezer főt. Ez a változás új lehetőségeket nyit meg a független jelöltek előtt a június 9-i önkormányzati választásokon.

A választók idén nem egy adott választókerület jelöltjei közül választhatnak, hanem az egész város jelöltjei közül kell nyolc nevet bekarikázniuk. Kapuváron sokan még nem világosan látják, hogyan is kell majd élniük a szavazati jogukkal az új rendszerben. Az új lebonyolítási rend azonban lehetőséget ad azoknak, akik korábban nem mertek szembeszállni a hatalommal. Kapuvár a Fidesz egyik erős bástyája, ahol a párt jelöltje 2022 áprilisában a szavazatok 68 százalékát szerezte meg. A városban sosem volt még baloldali, független vagy civil polgármester, de a hosszú ideje regnáló fideszes polgármester, Hámori György nem indul újra, helyette a helyi középiskola igazgatóját jelölték.

Az utolsó napokig úgy tűnt, hogy a Fidesz jelöltjének nem lesz kihívója, de végül Remete László, aki 30 éve vállalkozó a városban, bejelentette indulását. Remete szerint az új rendszer előnyös a független jelöltek számára, mivel nem korlátozódnak egy kis választókerületre, és így akár a Fidesz törzsszavazói is átszavazhatnak rájuk. Egy másik független jelölt, Lajtos Zoltán, a Zöld aktív nevű helyi Facebook-csoport alapítója, aki a városban eldobált hulladék összeszedésével vált ismertté.

Remete László motivációját az elmúlt hetek felfokozott közhangulata, Magyar Péter, a Tisza Párt alelnökének megjelenése és az emberek politikai aktivitása is növelte. Magyar Péter a HVG-nek adott interjújában kijelentette, hogy a hatalom épp azt akarja elérni, hogy összeroppanjon, de nem teszi meg nekik ezt a szívességet, és június 9-e után egy napot alszik, majd nekiáll a pártépítésnek. Összesen 21 név szerepel majd a szavazólapon, köztük a Fidesz 8, 9 független, egy Mi Hazánk és három DK-MSZP-Jobbik jelölt. A Fidesz esélyei nem egyértelműek, mivel az önkormányzati választásokon a választók szavazatai megoszthatók, és nem biztos, hogy kizárólag a Fidesz jelöltjeire fognak szavazni.

A választók adaptációjának sikeressége az új rendszerhez, különösen az idősebb korosztály esetében, még kérdéses, hiszen ők 1994 óta a megszokott egyéni választókerületi rendszerhez voltak szokva. Magyar Péter szerint az emberek már nem félnek, ami arra utalhat, hogy a választók bátrabban adhatják le szavazataikat az új rendszerben.

A Tisza Párt átláthatóságát és Magyar Péter elkötelezettségét a nyilvánosság iránt az is mutatja, hogy a párt honlapján közzétették az április 6-i, Kossuth téri nagygyűlés részletes költségvetését, amely több mint 28 millió forintba került. A legnagyobb kiadást a rendezvény technikája jelentette, amely magában foglalta az áramfejlesztést, a hangosítást, a led falakat és a videóvezérlést, a hangosításra önmagában 16,7 millió forintot költöttek. Az elszámolás szerint a rendezvényt a Legyél a változás Egyesület finanszírozta, és a költségeket a közösség nagylelkű adományainak köszönhetően egyenlítették ki. A párt hangsúlyozta, hogy nem fogadnak el külföldi finanszírozást, és nem kötnek háttér-megállapodásokat. Magyar Péter a HVG-nek adott interjújában azt is ígérte, hogy a honlapon közzéteszik majd a vagyonnyilatkozatát is, hogy az emberek láthassák, mennyire "NER-sevik". A vagyonnyilatkozat és más rendezvények költségelszámolásának azonban egyelőre nincs nyoma a honlapon.

Újabb demonstrációt szerveznek

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) május 30-án a köztévé választási vitájával egy időben tart demonstrációt Budapesten, a Várkert Bazárnál. A két párt nem tartotta elfogadhatónak azokat a feltételeket, amelyeket MTVA meghatározott. A vita este nyolckor kezdődik, és az M1 közvetíti élőben EP-választás 2024 – listavezetők vitája címmel. Tervezett időtartama körülbelül 100 perc lesz.