Soltész Miklós államtitkár kocsibeállója miatt alakult ki jogvita Budajenőn

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, aki egyben a KDNP alelnöke is, egy Pest megyei faluban, Budajenőn él, ahol néhány éve megvásárolta háza melletti közút nagy részét az önkormányzattól. Az államtitkár által megvásárolt területre épített kocsibeállója részben a közútra épült, ezzel ellehetetlenítve a mögötte lévő telek autóval történő megközelítését. A település polgármestere felszólította Soltészt az építmény lebontására, az államtitkár azonban fellebbezett a döntés ellen.

Május közepén, egy napsütéses délelőttön jártunk Budajenőn, hogy szemügyre vegyük Soltész Miklós kocsibeállóját, amely részben egy közútra épült. A helyszínen Ráth Gábor, a háta mögötti telek tulajdonosa mesélte el, hogy az államtitkár kocsibeállója miatt lehetetlen autóval bejutni a telkére.

Soltész Miklós 2014-ben kérelmezte a háza melletti közút egy részének megvásárlását, amit az önkormányzat engedélyezett. 2020-ban a politikus telkéhez csatoltak egy 91 négyzetméteres részt, amelyért négyzetméterenként 1650 forintot fizetett. Idén Soltész megpróbálta megvásárolni a maradék 3 méter széles részt is, de a képviselőtestület egyhangú döntéssel elutasította a kérelmét „jogszabályi feltételek hiányában”.

Ráth Gáborék 2019-ben vásárolták meg az államtitkár háza mögötti 1,5 hektáros területet, ahol 4 külön telekre szeretnének építkezni. A közút megmaradt szakasza csak papíron 3 méter széles, a valóságban azonban egy mély, betonozott árok teszi ki a nagy részét. Soltész Miklós kocsibeállója, amely a közútra is rálóg, tovább szűkíti az utat, megnehezítve a telek megközelítését.

A földmérési jegyzőkönyv is alátámasztja, hogy a kocsibeálló kilóg a közútra. Ráth Gábor a telkére vezető útra rálógó kocsibeálló miatt nem tudja megkezdeni a házépítést, mivel a telek nem közelíthető meg közútról.

Az Átlátszó jogi szakértője szerint a nemzeti vagyonról szóló törvény értelmében a helyi közutak és műtárgyaik a helyi önkormányzat kizárólagos tulajdonát képezik, így a közút eladása semmis lehet.

Soltész Miklós államtitkár szerint a telkükhöz csatolt terület korábban gondozatlan volt, és több mint 20 éven keresztül ők ápolták, ezért vásárolták meg az önkormányzattól. A közút házuk melletti maradék részét azért tervezték megvásárolni, mert funkció nélkülivé vált, de a kérelem elutasítását tudomásul vették.

A polgármester, Budai István elmondta, hogy az államtitkárnak a kocsibeálló felhúzása előtt engedélyt kellett volna kérnie, de ezt nem tette meg. A földmérés kimutatta, hogy az építmény rálóg a közútra, ezért a polgármester felszólította Soltészt a kocsibeálló lebontására. Az államtitkár fellebbezett, így az ügy a képviselőtestület elé kerül.

Szöveg: Erdélyi Katalin – Fotó, videó: Bodoky Bence