James Gorman távozik a Morgan Stanley éléről

James Gorman, a Morgan Stanley ügyvezető elnöke bejelentette, hogy 2023. december 31-én távozik pozíciójából, és Ted Pick veszi át a vezetést, aki már az év elején átvette a vezérigazgatói feladatokat.

A távozó bankvezér 14 évig irányította a pénzintézetet, amely időszak alatt a Morgan Stanley a vagyonkezelés területén kiemelkedő szereplővé nőtte ki magát. Gorman egyedülálló utódlási tervet valósított meg, amely során Ted Pick mellett Andy Saperstein és Dan Simkowitz is vezető pozícióban maradtak, ez pedig ritkaságnak számít a Wall Street-i gyakorlatban.

A Morgan Stanley részvényei a bejelentést követően közel 1 százalékkal estek vissza. A bank éves részvényesi közgyűlésén a részvényesek minden menedzsment által javasolt intézkedést elfogadtak, ideértve az igazgatóválasztást és a vezetőség fizetésének jóváhagyását is. Ezzel szemben minden egyéb részvényesi javaslatot elutasítottak.

A Glass Lewis proxy-tanácsadó cég ellenkezőleg azt javasolta a részvényeseknek, hogy ne támogassák a bank vezetőségének fizetési javaslatait. Ennek ellenére Gorman 37 millió dolláros juttatást kapott az igazgatótanácstól, míg Pick és további két vezérigazgató-jelölt egyszeri 20 millió dolláros jutalmat vehettek át.

A Morgan Stanley első negyedéves eredményei pozitívan ütötték meg az előzetes várakozásokat, amit a befektetési banki szegmens és a vagyonkezelés bővülése táplált. Az éves közgyűlés alig fél órát tartott, és Gorman megjegyezte, hogy ez volt az elmúlt 15 év leggyorsabb közgyűlése, ami szerinte bizonyítja, hogy utódai hatékonyan kezdték meg munkájukat.