Jamie Dimon szerint komor gazdasági kilátások állhatnak elő

A JP Morgan vezérigazgatója, Jamie Dimon szerint fennáll a veszélye annak, hogy az Egyesült Államok gazdasága „hard landinget”, vagyis kemény földet érést tapasztalhat, és nagy a valószínűsége egy stagflációs időszak bekövetkezésének is.

Jamie Dimon a CNBC-nek adott nyilatkozatában, amelyet a sanghaji globális csúcstalálkozó alkalmával tett, kifejtette, hogy az infláció ragadós lehet, és a kamatok további emelkedése is elképzelhető. A történelmi példák alapján nem zárható ki egy ilyen makrogazdasági fejlemény.

A JP Morgan elnökvezér-igazgatója szerint az amerikai gazdaság számára a legrosszabb kimenetel egy stagflációs forgatókönyv lenne, ahol az infláció ismét emelkedni fog, miközben a növekedés a magas munkanélküliség mellett lelassul, ami a vállalati profitok csökkenéséhez vezethet. Dimon úgy véli, hogy ennek a forgatókönyvnek nagyobbak az esélyei, mint azt sokan gondolnák.

Dimon megjegyezte, hogy a fogyasztók még mindig jó állapotban vannak, a munkanélküliségi ráta két éve 4% alatt van, a bérek, a lakásárak és a részvényárfolyamok emelkednek, azonban a fogyasztói bizalom alacsony, valószínűleg az infláció miatt.

A Federal Reserve májusi ülésének jegyzőkönyvei szerint a döntéshozók egyre inkább aggódnak az infláció miatt, és nem bíznak a monetáris politika enyhítésében, valamint a kamatlábak csökkentésében. Dimon hozzátette, hogy a kamatok még "egy kicsit" emelkedhetnek.

Végezetül Dimon arra figyelmeztetett, hogy az infláció ragadósabb lehet, mint azt az emberek általában vélik, és a világ nem igazán készült fel a magasabb inflációs környezetre.