A világ biztosítási piacának növekedése az infláció árnyékában

Az Allianz jelentése szerint a globális biztosítási szektor díjbevétele jelentősen nőtt 2023-ban, azonban az infláció korrekcióját követően a reálértékű növekedés mérsékelt maradt. Az életbiztosítások terén Ázsia dominál, míg a mesterséges intelligencia a költségmegtakarításban és hatékonyságban hozhat áttörést.

A biztosítók 2023-ban összesen 6200 milliárd eurós díjbevételt értek el, ami az elmúlt három évben 21,5 százalékos növekedést jelent. Azonban a magas inflációs ráta figyelembevételével a reálértékű növekedés csupán 0,7 százalék volt 2020 óta. Nominális értelemben a 2023-as év a legjobb volt a 2006 óta eltelt időszakban.

Globális teljesítmény és regionális különbségek

A biztosítási szegmensek kiegyensúlyozott teljesítménye áll a 7,5 százalékos díjbevételi bővülés mögött. Az életbiztosítási szektor 8,4, a vagyon- és felelősségbiztosítási 7, az egészségbiztosítási pedig 6,6 százalékkal emelkedett. Ázsia 14,9 százalékos növekedéssel kiemelkedik, 39 százalékos részesedéssel birtokolva a világ legnagyobb életbiztosítási piacát. Észak-Amerika a vagyon- és felelősségbiztosításban őrzi vezető pozícióját 54,2 százalékos részesedéssel. Az Egyesült Államok dominanciája erősödött a globális biztosítási piacon, míg Nyugat-Európa és Japán részesedése csökkent.

A magyar piac jellemzői

Magyarországon a díjbevétel 5,7 százalékkal nőtt, elérve a 3,9 milliárd eurót. Az életbiztosításoknál 6,3 százalékos csökkenés volt tapasztalható, míg a vagyon- és felelősségbiztosításban 14,5 százalékos bővülés figyelhető meg. A magas infláció hatása érzékelhető, de az Allianz szakértői a kiegyensúlyozottabb növekedés visszatérésére számítanak.

Jövőbeli kilátások és az AI szerepe

Az Allianz szerint a globális biztosítási piac éves szinten 5,5 százalékkal fog nőni a következő évtizedben, ami összhangban van a globális GDP növekedési előrejelzésével. Az egészségbiztosításoktól várják a legnagyobb emelkedést, míg az életbiztosítási és a vagyon- és felelősségbiztosítási szegmensek visszafogottabban teljesítenek majd. Ázsia továbbra is a növekedés motorja marad, Kína és India vezetésével.

A mesterséges intelligencia (AI) alapvető változásokat hozhat a biztosítási szektorban, ahol az adatok használata kiemelt jelentőséggel bír. Az AI hozzájárulhat a biztosítások elérhetőségének, megfizethetőségének és hozzáférhetőségének javításához. Emellett a biztosítások segíthetnek a világ kihívásainak kezelésében, mint az éghajlatváltozás vagy a társadalmi polarizáció.