II. Ramszesz eredeti szarkofágjának töredékét azonosították

Frédéric Payraudeau, a Sorbonne Egyetem egyiptológusa azonosította II. Ramszesz fáraó eredeti szarkofágjának egy darabját, amelyet egy abüdoszi kopt kolostorban találtak meg 2009-ben.

II. Ramszesz, aki i.e. 1279 és 1213 között uralkodott, Egyiptom egyik legjelentősebb fáraója volt. Uralkodása alatt számos építkezést és hadjáratot vezetett. Halála után a Királyok völgyében helyezték örök nyugalomra, de sírját később kifosztották, így múmiáját áthelyezték a thébai nekropoliszba, Dejr el-Bahari közelébe. Ebben az új sírban több mint 50 fáraó és királyi családtag maradványait helyezték el.

1881-ben, amikor II. Ramszesz múmiáját megtalálták, egy fakoporsóban volt, amely valószínűleg csak ideiglenes megoldás volt az ókori egyiptomiak részéről.

Payraudeau a szarkofágtöredék feliratait és díszítéseit elemezve jutott arra a következtetésre, hogy az a legendás fáraó eredeti szarkofágjának része lehetett. A töredéket később egy Menkheperre nevű főpap használta fel, aki valószínűleg őrizte meg és szállíttatta Abüdoszba, miután II. Ramszesz eredeti sírját kifosztották.