Holland kormányalakítás: Hat hónap után döntés, de a miniszterelnök személye még kérdéses

Hat hónapos tárgyalássorozat után a holland pártok végre megállapodásra jutottak a kormánykoalíció összetételéről, azonban a miniszterelnök személye még mindig bizonytalan.

A választásokat követően csaknem fél évvel sikerült megegyezniük a migráció- és iszlámellenes Szabadságpártnak (PVV), Mark Rutte jelenlegi ügyvezető kormányfő Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) pártjával, a centrista Új Szociális Szerződéssel (NSC), valamint a populista Gazdák és Polgárok Mozgalmával (BBB). Ezzel Hollandia történetének egyik legjobboldalibb kormánykoalíciója alakulhat meg.

Geert Wilders, a PVV vezetője szerint a koalíció létrejöttével "újra kisüt a nap Hollandia felett". A novemberi választásokon a PVV 37 képviselői hellyel a törvényhozás alsóházában a legnagyobb párt lett, míg a VVD 24 hellyel a második, az NSC 20 hellyel a harmadik, és a BBB 7 képviselői helyet szerzett. A koalíciónak összesen 88 mandátuma van, ami bőven meghaladja a többséghez szükséges 76 képviselői helyet.

A hosszú tárgyalási folyamatot a pártok közötti nehezen áthidalható különbségek okozták. A VVD-n kívüli három pártot protestpártnak tekintik, és közülük kettő még sosem volt kormányon, a PVV pedig csak kívülről támogatott korábban egy kormánykoalíciót. A hagyományos pártokba vetett bizalom csökkenése is hozzájárult a protestpártok előretöréséhez.

Hollandia jelenleg nehéz időszakon megy keresztül, annak ellenére, hogy a boldogság, a korrupció és a gazdagok és a szegények közötti szakadék terén a világ élvonalába tartozik. A koalíciós pártok programja már készen áll, de a miniszterelnök személye még mindig kérdéses.