Három magyar boltlánc teszteli a személyzet nélküli nyitva tartást

Egyedi beléptetési rendszerek, kamerák és önkiszolgáló kasszák segítségével három magyar élelmiszerbolt-lánc kísérletezni fog a személyzet nélküli nyitva tartás lehetőségével.

A G7 információi szerint három, kizárólag magyar tulajdonban lévő élelmiszerbolt-lánc hamarosan megkezdi a személyzet nélküli nyitva tartás kísérletét. A projektet diszkréten kezelik, az érintett vállalatok közül egy sem kívánt nyilatkozni, a többi pedig nem válaszolt a megkeresésre.

A kísérletbe bevont boltok közül kettő regionális szinten működik, és országos franchise-hálózatokhoz tartoznak. Az egyik fővárosi, a másik pedig egy megyeszékhelyen és annak környékén van jelen. A harmadik érintett egy olyan vállalkozás, amelynek boltjai kizárólag Budapesten találhatók.

Bessenyei Attila, a Laurel Kft. ügyvezetője elmondta, hogy évek óta kutatják, hogyan lehetne Magyarországon elterjeszteni a távfelügyelet alatt működő boltokat. A német, osztrák és cseh példákat tanulmányozva dolgozták ki azt a modellt, amely a leginkább megfelelhet a magyar piaci igényeknek. A rendszer alapját a digitális irattárca és beléptetés, az egyedi diszpécserközpont, valamint a már bizonyított technológiák, mint az önkiszolgáló kassza és a be- és kiléptető kapuk képezik. Az indulást kezdetben erősen kísérleti jelleggel tervezik, mindössze egy-egy boltban, vagyis a technológia csak kedvező fogadtatás esetén terjedhet el.