Gyermekvédelmi intézményvezetők személyes kérdőíve

A gyermekvédelmi intézményvezetőknek részletes és személyes kérdésekre kell válaszolniuk az alkalmassági vizsgálat második fordulójában, beleértve szexuális beállítottságukat és pedofília iránti érdeklődésüket is.

A Népszava információi szerint a gyermekvédelmi intézményvezetőknek az alkalmassági vizsgálat második fordulójában többek között a szexuális beállítottságukról, párkapcsolataikról, félelmeikről, valamint esetleges pedofília iránti érdeklődésükről is nyilatkozniuk kell. A tavasszal kezdődött vizsgálatok első fordulójában a vezetői kompetenciákra fókuszáltak, azonban a második fordulóban már más jellegű kérdések kerültek előtérbe.

A Belügyminisztériumban lezajlott második fordulóban a résztvevők egy 500 kérdéses kérdőívet töltöttek ki, amelyben igen vagy nem válaszokat kellett adniuk olyan kérdésekre, mint például a sötéttől való félelem, a könyvtáros vagy vadász szakma iránti érdeklődés, fejfájásos tünetek, valamint a párkapcsolati státuszuk.

A lap szerint a kérdőív hasonlít az MMPI (Minnesota Multiphasic Personality Inventory) teszthez, amelyet általában pszichiátriai betegségek és tünetek felismerésére használnak, különösen a fegyveres és rendvédelmi területeken. A pszichológusok a teszt alapján értékelik a személyiség átlagtól való eltérését.

A kérdőív kitöltése után a vizsgálatot végző klinikai szakpszichológus a kiértékelt adatokkal fogadta az intézményvezetőket, és megvitatták magánéleti, valamint szakmai kérdéseket is. A pszichológus érdeklődött a pedofil tartalmak letöltése, azok megtekintése, a párkapcsolati helyzet, valamint a szexuális beállítottság iránt. Továbbá szóba került a gyermekvédelemben előforduló szexuális abúzus és a dolgozók, valamint a nevelt gyermekek közötti szerelmi viszonyok kezelése is.

Ez az alkalmassági vizsgálat a bicskei pedofilügy és a kegyelmi botrány nyomán került bevezetésre a kormányzat által, mely Novák Katalin és Varga Judit lemondását is eredményezte. Az MMPI tesztről egy szakértő azt mondta, hogy egy amerikai találmányról van szó, alapvetően jó személyiségteszt, sok kutatásban alaptesztként használják klinikus szakemberek. Általános képet ad a személyiségről, de csak más tesztekkel együtt, diagnosztikai kérdésekkel kiegészítve ad pontosabb képet.

A vizsgálat során összességében az általános pszichés állapot, az érzelmi-indulati kontroll, a pszichés terhelhetőség, a stresszel való megküzdési képesség, a felelősségtudat, a kóros függőségek (például játékszenvedély, alkoholfüggőség, drogfüggőség), az öngyilkosságra való hajlam, és a szexuális devianciák felmérése is cél. Az érintetteket arra biztatták, hogy őszintén válaszoljanak, mert ami ott elhangzik, az köztük marad, azonban a teszt célja, hogy kiszűrjék és eltávolítsák a pedofil hajlamú dolgozókat.