Gulyás Gergely: Nevetséges hazugság a Sulyok elleni vád, épp Dobrev követhetett el bűncselekményt

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely és a kormányszóvivő, Vitályos Eszter tartották a június 9-i választások előtti egyik utolsó kormányinfót, ahol többek között az orosz-ukrán háború, az uniós ügyek és Sulyok Tamás köztársasági elnök elleni vádak kerültek terítékre.

A kormányinfón Gulyás Gergely beszámolt arról, hogy az ukrán hadsereg egyre nehezebben tartja a korábbi állásaikat, és Kárpátalján is elindult a kényszersorozás, ami az ott élő magyarokat is fenyegeti. Magyarország azonban nem ad ki senkit, aki menekültstátusszal tartózkodik az országban.

Az Európai Uniós Bíróság egyik döntésében Magyarországot súlyos büntetéssel fenyegeti a külső határzár fenntartása miatt, amelynek kihirdetését a választások utánra halasztották. Amennyiben a zár fennáll, Magyarország napi 6 millió forintnyi eurót kellene fizessen.

Vitályos Eszter a digitális állampolgárság programról számolt be, amelynek honlapja már elérhető, és a program 2026-tól lesz elérhető. A digitális állampolgárok a fizikai valójukban meglévő jogosultságokkal rendelkeznek majd a digitális térben.

Gulyás Gergely cáfolta, hogy bizalmas adatok kerültek volna külföldi kézbe a külügyminisztérium IT-rendszerét ért hackertámadások során. A Fidesz várhatóan nem vesz majd részt az ügyben kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülésen.

A Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője, Dobrev Klára által Sulyok Tamás ellen felhozott vádakat Gulyás Gergely nevetséges hazugságnak nevezte, és úgy véli, hogy bűncselekményt éppen Dobrev Klára követhetett el.

A soros magyar elnökség kapcsán Gulyás Gergely négy kiemelt területet említett, amelyekre koncentrálni fognak: a biztonság- és védelempolitika, a versenyképesség javítása, az agrárpolitika átalakítása, valamint a demográfiai problémák kezelése.

Magyarország nem támogatja az önálló Palesztin Állam elismerését, de figyeli az ENSZ-közgyűlés ezzel kapcsolatos vitáit és szavazásait.

A jegybank és a kormány közötti kommunikáció folyamatos, annak ellenére, hogy vannak véleménykülönbségek. Gulyás Gergely nem tudta megmondani, hogy a jegybankelnök és a kormányfő találkozóin pontosan mik hangzanak el.

A német gazdaság nehézségei kihatással vannak Magyarországra, és a német recesszió veszélye idén is fennáll, de Magyarország leválhat a német negatív tendenciáról.