Ginop Plusz pályázat: jelentős támogatások vállalatoknak

A Ginop Plusz 3.2.1-21 pályázat lehetőséget biztosít minden méretű vállalat számára, hogy jelentős összegű támogatást nyerjenek munkavállalóik képzésére. A kis- és középvállalatok akár 75 millió, a nagyvállalatok pedig 150 millió forintig pályázhatnak, és a támogatás az ország egész területéről, így Budapestről is elérhető.

A kisvállalkozások számára a képzési költségek és a munkából kieső bérek mellett a szervezési és adminisztrációs feladatokat ellátó munkatársak bérét is elszámolhatják. Ezzel szemben a középvállalatok gyakorlatilag költség nélkül fejleszthetik munkavállalóikat, míg a nagyvállalatok a piaci árak töredékéért juthatnak képzésekhez, ha pályáznak. Az energiaintenzív szektorban működő nagyvállalatok idén először 100 százalékos támogatást is igénybe vehetnek.

A pályázat keretében a 50 fő alatti kisvállalkozások 70 százalékos, az 50-250 munkavállaló közötti középvállalatok 60 százalékos, míg a 250 fő feletti nagyvállalatok 50 százalékos vissza nem térítendő támogatást kaphatnak. A támogatásokat IKT, soft skill, nyelvi és szakmai képzésekre lehet fordítani, és a pályázat 2023. június 30-ig érhető el.

A képzések jelentősége egyre inkább előtérbe kerül, hiszen a vállalatok felismerik, hogy a technológiai fejlesztések mellett az emberi erőforrás fejlesztése is kulcsfontosságú. Az Agora Oktatási Intézet ügyvezetője, Kaiser Eszter szerint a képzésekkel motiváltabb munkatársakat, alacsonyabb fluktuációt és hatékonyabb szervezetet lehet kialakítani, ami versenyelőnyt jelenthet mind hazai, mind nemzetközi szinten.

A munkatársak mentális egészségével való foglalkozás már nem tekinthető luxusnak, különösen a magas infláció és a háborús helyzet fényében. A stresszkezelés, mindfulness és a kiégés megelőzésére irányuló kurzusok mára minden munkatárs számára elérhetővé váltak.

Az energiaintenzív cégek kiemelt figyelmet kapnak a pályázatban, hiszen az energiaárak emelkedése miatt nehéz helyzetbe kerültek. Az AGORA Intézet ügyvezetője szerint ez a 100%-os támogatás egy kivételes lehetőség a vállalatok számára.

A generációk közötti együttműködés, a talent programok és a vezetőfejlesztés a legnépszerűbb képzési témák közé tartoznak a nagyvállalatoknál. A kisebb vállalatok esetében az egyéni készségfejlesztés mellett a szervezetfejlesztés is nagy segítséget jelenthet.

A tréningpiac sajnos nem mentes a kevésbé szakmai, árelőnyre fókuszáló cégektől, ezért fontos, hogy a vállalatok olyan tréningcéget válasszanak, amelyek a minőségi fejlesztést helyezik előtérbe. A profi tréningcégek folyamatosan fejlesztik know how-jukat, és a trénerek minőségbiztosítása is kiemelt figyelmet kap.

A pályázati folyamat első lépése a jogosultságvizsgálat, amely kötelezettségek nélkül történik. Az AGORA ezt követően felveszi a kapcsolatot az érdeklődőkkel, és a szükséges információkat biztosítja számukra. A pályázat anyagi és szakmai részleteit követően egyénre szabott képzési tervet állítanak össze.

Az AGORA Oktatási Intézet Magyarország egyik vezető tréning és tanácsadó cége, amely az elmúlt két évben 235 vállalatnak segített sikeresen pályázni. A cég húsz éves szervezetfejlesztési és tanácsadási tapasztalattal rendelkezik, és a Tréning Kerekasztal tagjaként első helyen áll a magyarországi tréningcégek között az IFKA minősítési rendszere alapján.