Versenyfelügyeleti eljárás a Natur Tanya és a Naturweb ellen

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a Natur Tanya Hungary Kft. és a Naturweb Kft. ellen, a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt.

A GVH csütörtöki közleménye szerint a vállalkozásokat azzal gyanúsítják, hogy weboldalaikon reklámozott termékeikkel – többek között étrend-kiegészítőkkel, élelmiszerekkel, kozmetikai termékekkel és orvostechnikai eszközökkel – megtévesztő egészségre, betegségek megelőzésére és gyógyítására vonatkozó állításokat tettek közzé. A GVH azt is észlelte, hogy a vállalkozások 2022. január 1-től alkalmazott kereskedelmi gyakorlataik során valószínűsíthetően nem tudják igazolni az egészségre vonatkozó állításaik megalapozottságát, és tiltott vagy valótlan gyógyhatásokról is állításokat tettek közzé.

A versenyhatóság kiemelte, hogy az eljárás megindítása nem jelenti azt, hogy a vállalkozások valóban elkövették a jogsértést. Az eljárás célja a tények tisztázása és a feltételezett jogsértés bizonyítása. A GVH szerint az eljárás lefolytatására rendelkezésre álló időtartam három hónap, amelyet indokolt esetben kétszer, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbíthatnak.

A közlemény hangsúlyozza, hogy a vállalkozások kereskedelmi gyakorlata a 2022. január 1-től közzétett állításokkal valószínűsíthetően nem felelt meg a szakmai gondosság követelményének. A GVH az eljárás során vizsgálja majd, hogy a vállalkozások megtévesztették-e a fogyasztókat, és hogy a reklámozott állítások megalapozottságát igazolni tudják-e.

Az ügyindítással kapcsolatban a GVH felhívja a vállalkozások figyelmét, hogy kereskedelmi kommunikációjuk során minden esetben valós, és igazolható állításokat tegyenek.