A THM-plafon jelentős csökkenése és az Erste Bank újítása: kedvezőbb feltételek a fogyasztói hiteleknél

A Magyar Nemzeti Bank alapkamat-csökkentéseinek köszönhetően 2024 második félévétől csökken a kötelező maximális teljes hiteldíj mutató (THM-plafon) a fogyasztói hiteleknél, ami olcsóbbá teszi a legdrágább hiteleket, bár a lakáshitelek önkéntes THM-plafonját ez nem érinti.

A jegybank fél év alatt több mint 4 százalékponttal csökkentette az alapkamatot, ami júliustól kezdődően érvényesül a THM-plafonban a személyi kölcsönöknél, folyószámlahiteleknél, áruhiteleknél és hitelkártyáknál. A törvényi előírások szerint a pénzintézetek nem adhatnak olyan kölcsönt, amelynek THM-je meghaladja a jegybanki alapkamat plusz 24 vagy 39 százalékpontos felárat. A személyi kölcsönöknél jelenleg 35,5 százalék a THM-plafon, amely 2024 második félévében 31,25 százalékra csökken.

A hitelkártyák és egyéb magasabb THM-mel rendelkező hitelek esetében a jelenlegi maximum 50,5 százalék, amely júliustól 46,25 százalékra mérséklődik. Ez azt jelenti, hogy a pénzügyi szolgáltatóknak csökkenteniük kell a kamataikat, ha eddig a törvényi maximum közelében hiteleztek. A személyi kölcsönök piaci ajánlatai jelenleg többnyire 20 százalék alatti THM-mel érhetők el, de vannak magasabb, 20-30 százalék közötti díjakkal kínált hitelek is.

Egy egymillió forintos, 60 hónapra felvett személyi kölcsön esetén a jelenlegi és a júliustól érvényes maximum THM közötti különbség több mint 160 ezer forint a teljes visszafizetendő összegben. A Bank360.hu hitelkalkulátora szerint jelenleg is található 14 százalékos THM-mel rendelkező személyi kölcsön, ami több mint 600 ezer forinttal kedvezőbb, mint a megengedett maximum.

A lakáshitelek esetében azonban a THM-plafon csökkenése nem jár együtt a kamatplafon csökkenésével. A bankok önkéntes alapon alkalmaznak egy kamatplafont a lakáshiteleknél, amely 2024 januárjától legfeljebb 7,3 százalék lehet, de ez nem változik a jegybanki kamatcsökkentések hatására. A bankok már vizsgálják, hogy a hosszú távú referenciahozamok növekedése mellett meddig tartható fenntartani ezt a plafont. A nemzetgazdasági miniszter arra kérte a bankokat, hogy a hozamemelkedés ellenére tartsák fenn a jelenlegi önkéntes THM-plafont június 30-ig.

Az Erste Bank újítása további lehetőségeket kínál a fogyasztói hitelek terén. A bank együttműködési megállapodást kötött a Tescóval, és áprilistól kezdődően működteti a kereskedelmi lánc üzleteiben található pénzügyi pultokat. Az Erste lakossági bankszámlát, hitelkártyát és személyi kölcsönt kínál a vásárlóknak a Tesco 197 magyarországi áruházából jelenleg hatvan egységben található pultokon keresztül.

Az Erste Bank egy teljesen új szolgáltatással is előállt: az áruházakban igényelhető Erste Bevásárló Hitelkártyával az ügyfelek szinte azonnal, helyben az áruházban is fizethetnek. Az igényléstől számított egy órán belül a George digitális platformon rendelkezésre állnak a jóváhagyott hitelkártya adatai, így az ügyfelek akár az áruház kasszájánál is fizethetnek az új hitelkártyával, vagy online vásárolhatnak vele. A hitelbírálat automatizáltan történik, a hitelkártya kerete 250 ezer forint, és a közel kétmillió aktív taggal rendelkező Tesco Clubcard törzsvásárlói programhoz kapcsolódik. Az Erste Bevásárló Hitelkártya igényléséhez a legtöbb esetben nincs szükség jövedelemigazolásra, és minden, a hitelkártyával fizetett vásárlás után a vásárlás értékének egy százalékát, míg a Tesco áruházakban történő fizetések után két százaléknak megfelelő visszatérítést kapnak pontokban az ügyfelek a Tesco Clubcardra.