Facebook értesítés: Döntsön az adatai mesterséges intelligenciához való felhasználásáról

A Meta cég kezdeményezést indított, hogy a mesterséges intelligenciáját (MI) a felhasználók adataival tanítsa be, azonban lehetőséget biztosít arra, hogy az emberek ellenezhessék ezt az adatkezelést.

A Facebook magyar felhasználói fontos értesítést kaptak, amelyben a Meta arról tájékoztatja őket, hogy hamarosan bevezeti a mesterséges intelligenciára épülő funkcióit a régióban. A nemzetközi szaksajtóban még nem jelent meg információ erről a fejlesztésről, de a Meta szerint több MI-funkció válik elérhetővé Magyarországon.

Az értesítés lényege, hogy a Meta a "jogos érdek" jogalapra hivatkozva kívánja felhasználni a felhasználók adatait az MI funkciók fejlesztésére és javítására. A felhasználóknak azonban van lehetőségük tiltakozni az adataik ilyen célú felhasználása ellen.

A tiltakozás menete egy űrlap kitöltésével történik, amelyen keresztül a felhasználók kérhetik, hogy a Meta ne használja fel az adataikat. Az űrlapon meg kell adni többek között az országot, az e-mail-címet, valamint egy rövid szöveget arról, hogy az adatkezelés milyen hatással van a felhasználóra. A cég kijelenti, hogy az ismerősökkel és családtagokkal folytatott privát beszélgetéseket nem használja fel az MI tanítására.

A kérelmeket a Meta az adatvédelmi előírásoknak megfelelően vizsgálja felül, és ha elfogadják a tiltakozást, a továbbiakban nem használják fel az adatokat, bár bizonyos adatkezelés a funkciók fejlesztése és javítása céljából továbbra is megtörténhet. A kérelmek elbírálása nem automatikus, így érdemes meggyőző érveket felhozni az adatfelhasználás elleni tiltakozás mellett.

A magyar piacra érkező MI-funkciók pontos természetéről és időzítéséről még nincsenek részletek, de várhatóan hamarosan több információ is napvilágot lát erről. Az értesítésben szereplő "right to object az adataid e célokra történő felhasználása ellen" szövegrész arra utal, hogy a felhasználóknak joga van tiltakozni, és ezt a right to objecten lévő linken, vagy egy megadott oldalon tehetik meg.

A Meta új kezdeményezése mellett a cég egy másik innovatív termékével is bővíti a mesterséges intelligencia alkalmazásának területét. A Ray-Ban márkanév alatt készült Meta okosszemüveg legújabb frissítésével már egy gombnyomással vagy szóbeli parancsra készíthetünk fotókat, amiket az eszköz egyből meg is oszthat az Instagramon. Ez a funkció további kényelmet és spontaneitást biztosít azoknak, akik gyorsan szeretnék megosztani élményeiket a követőikkel. A frissítés más "kéz nélküli" funkciókat is tartalmaz, mint például vezetett meditációs vagy öngondoskodási tartalmak lejátszása, amelyek szintén szóbeli parancsra aktiválhatók. A funkció egyelőre nem minden felhasználó számára érhető el, de fokozatosan vezetik be.