Egy befektetés, ami felülmúlhatja az aranyat

A geopolitikai feszültségek és az infláció lassú csökkenése miatt a befektetők a menekülőeszközök felé fordulnak, az arany árfolyama pedig már új történelmi csúcsokat döntött. Azonban van egy másik nemesfém, az ezüst, amely szintén hasonlóan reagál a geopolitikai és makrogazdasági tényezőkre, de még messze van a történelmi csúcsától.

Az arany árfolyama az elmúlt hónapokban folyamatosan történelmi csúcsokat döntött, amit a geopolitikai feszültségek, az amerikai infláció magas szintje, a gyengülő dollár és az amerikai elnökválasztás bizonytalansága is befolyásolt. Ezzel szemben az ezüst árfolyama, bár már elindult a rali, még mindig messze van a történelmi csúcsoktól, és a kamatkörnyezet javulásával kapcsolatos várakozások miatt további emelkedés várható. Az ezüst jelenleg rendkívül olcsónak tűnik az aranyhoz képest, hiszen a történelmi átlaghoz képest 15 százalékkal "olcsóbb".

Az ezüst árfolyamát az aranyhoz hasonlóan a geopolitikai konfliktusok és a menekülőeszköz-szerep erősödése is hajtja. Az amerikai maginfláció csökkenése és a gazdaság lassulása lehetőséget adhat a Fednek a kamatok csökkentésére, ami a kötvényhozamok csökkenésével együtt a nemesfémek árfolyamának emelkedését eredményezheti. A dollár gyengülése szintén kedvezően hat az ezüst árfolyamára. Azonban a magas infláció továbbra is fennállhat, ami szintén előnyös lehet az ezüst és az arany számára, különösen ha az amerikai recessziótól való félelem újraéled.

Az ezüstnek a zöld átállásban betöltött szerepe is fontos tényező, hiszen a megújuló energiaforrások, különösen a napelemek iránti kereslet növekedése miatt az ezüst iránti igény jelentősen megnőhet. A Silver Institute előrejelzése szerint a globális ezüstkereslet 2024-ben elérheti az 1,2 milliárd unciát. Ugyanakkor a globális ezüstkínálat csökkenése is várható, ami hiányt eredményezhet az ezüst piacán, és tovább emelheti az árakat.

A technikai elemzés szerint az ezüst árfolyama további emelkedésre utal. A 30 dolláros ellenállási szint áttörése után a következő fontos szint a 32 dolláros lehet, amelyet ha áttör, a 35 dolláros szint következhet. Az RSI értékek túlvett állapotot jeleznek, ami korrekcióra utalhat, de egy erős bikapiac esetén az árfolyam kioldalazhatja a túlvettséget. Ha korrekció következik be, a 30 dolláros szintnél jó vételi lehetőségek adódhatnak.

Fontos megjegyezni, hogy a cikk nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy ajánlásnak.