Az Eurobarométer felmérése és az MTVA állításai

Az Eurobarométer legfrissebb kutatása szerint az európai polgárok számára a biztonság, az éghajlat és környezetvédelem, az egészségügy, valamint a gazdaság és a migráció a legfontosabb témák az európai parlamenti választások előtt, ellentétben az MTVA által közölt témakörökkel.

Az MTVA vezérigazgatója, Papp Dániel tájékoztatása alapján a köztévé az EP-választás listavezetői vitájának témáit az Európai Parlament közvélemény-kutatásának eredményei alapján állította össze, azonban az Eurobarométer áprilisi kutatása szerint a valóságban más témák foglalkoztatják az európaiakat.

A közmédia által meghatározott négy témakör a következő: az Európai Unió védelme és biztonsága; migráció/menekültügy; mezőgazdaság és/vagy demokrácia és jogállam. Ezzel szemben az Eurobarométer kutatása szerint a biztonság mellett az éghajlat és környezetvédelem, az egészségügy, valamint a gazdaság és a migráció a legfontosabb témák az uniós polgárok számára.

A magyar válaszadók körében a gazdaság (39%), a biztonság és védelem (38%), a migráció (27%), az éghajlat- és környezetvédelem, valamint az egészségügy (25-25%) került előtérbe. A közelmúlt válságai közül Oroszország Ukrajna elleni inváziója, a világjárvány és más egészségügyi válságok, valamint a gazdasági válság határozták meg leginkább az uniós polgárok jövőképét.

A magyarországi megkérdezettek szerint az egészségügyi válságok, a gazdasági válság és az infláció, illetve az orosz-ukrán háború jelentik a legégetőbb problémákat az EP-választások kampányhajrájában. Az európai válaszadók számára az infláció és a megélhetési költségek jelentik a legnagyobb problémát, míg a magyar válaszadók az egészségügyi, gazdasági helyzetet és a nemzetközi helyzetet emelték ki jelentős problémaként.

Az európaiak és a magyarok egyaránt támogatják az EU közös védelmi és biztonságpolitikáját, azonban eltérő véleményeket fogalmaznak meg az orosz-ukrán háborúban való szerepvállalásról. Az uniós polgárok 72 százaléka, míg a magyaroknak csak 57 százaléka támogatja az orosz kormánnyal, vállalatokkal és magánszemélyekkel szembeni gazdasági szankciókat. Az uniós polgárok 70 százaléka, a magyarok 56 százaléka helyesli az Ukrajnának nyújtott pénzügyi támogatást, és az EU tagjelölti státuszt adott Ukrajnának, valamint a katonai felszerelések beszerzését és szállítását finanszírozza.

A magyar kormány álláspontja szerint minden humanitárius segítséget meg kell adni az ukránoknak, de fegyvereket nem lehet Ukrajnába küldeni, és korábban az Ukrajnának nyújtott uniós segélycsomagot is megvétózta.

Az európai polgárok sokkal inkább úgy érzik, hogy befolyásolja a jövőjüket az orosz-ukrán háború, míg a magyarok jövőjét leginkább a világjárvány és más egészségügyi válságok befolyásolták.

2023 ősze óta javult az európai gazdaság helyzetének megítélése: a válaszadók 47 százaléka, a magyar válaszadók 54 százaléka „jónak” gondolja a gazdasági helyzetet, ez 2019 óta a legmagasabb szint. Az európai választásokat megelőző időszakban a válaszadók közel háromnegyede, 74 százaléka, Magyarországon 82 százaléka érzi magát az EU polgárának, ami az utóbbi több mint két évtizedben mért legmagasabb szint.

A 101. standard Eurobarométer felmérést (2024 tavasza) 2024. április 3. és 28. között végezték a 27 tagállamban. 26 399 uniós polgárt kérdeztek meg személyesen.