Osztrák állampapír vásárlása magyar állampolgárok számára

Az osztrák állampapírok iránt érdeklődő magyar befektetők számára jó hír, hogy már lehetséges euróban denominált állampapírt vásárolni Ausztriában, ráadásul a kincstári számla nyitása és fenntartása költségmentes. Azonban az állampapír vásárlásához szükséges az elektronikus személyi, az ID Austria megléte, amelynek igényléséhez belföldi kapcsolatot igazoló dokumentum szükséges. Az osztrák kincstár azonban már vizsgálja az ID Austria alternatív regisztrációs lehetőségeit, hogy a hozzáféréssel nem rendelkezők is nyithassanak kincstári számlát.

A magyar befektetők számára érdemes lehet eurós állampapírban gondolkodniuk, különösen azoknak, akik euróban keletkező jövedelemmel rendelkeznek, vagy a jövőben euróban terveznek költekezni, illetve akik hosszú távú forintgyengülésre számítanak. Az Euró Magyar Állampapír jelenlegi hozama évi 3,94%, de az osztrák állampapírok esetében változatos futamidejű lehetőségek állnak rendelkezésre, a minimális befektetési összeg pedig 100 euró.

Az osztrák állampapírok között megtalálhatóak a zöld kötvények is, és a futamidejük egy hónaptól 10 évig terjedhet. A kamatok változóak, és a tőkenyereség-adó mértéke 27,5%. A befektetőknek lehetőségük van a kamatok és a lejáró tőke újrabefektetésére vagy kifizetésére, és az állampapírok lejárat előtti visszaváltására is, bár ebben az esetben likviditási költséget számítanak fel.

A magyar adószabályok szerint a külföldi állampapírok után 15% személyi jövedelemadót és 13% egészségügyi hozzájárulást kell fizetni, de TBSZ-számla esetén ezek az adók elkerülhetők. Az osztrák állampapírok esetében a kamatjövedelemre vonatkozó adót a magyar adóhatóságtól beszerezhető adóilletőségi nyilatkozat benyújtásával lehet elkerülni.

Ausztrián kívül más eurózónatag szomszédos országokban is vannak lakossági állampapír-programok. Horvátországban például a lakossági kereslet jelentős, és Szlovéniában is sikeres volt a lakossági kötvények első kibocsátása. Azonban ezekben az országokban a lakossági állampapírok vásárlása általában bonyolultabb, és a befektetési lehetőségek korlátozottabbak lehetnek.

Az Eurostat adatai szerint Magyarország kiemelkedik az államadósság lakossági finanszírozása terén, ahol a teljes államadósság több mint 21%-a van a lakosság kezében. Ezzel szemben Ausztriában és Szlovéniában a lakossági részarány elhanyagolható, de a frissített adatokból kiderülhet, hogy a lakossági programok és a növekvő kereslet változást hozhatnak ezen a területen.