Esterházy Péter egykori otthona alkotóházzá alakul

Óbuda-Békásmegyer önkormányzata tervei szerint megvásárolná Esterházy Péter író házát, hogy az ingatlanban egy nemzetközi és hazai alkotóházat hozzanak létre. A kerület polgármestere, Kiss László kezdeményezte a vásárlást, amelyet a Fidesz polgármester-jelöltje, Bús Balázs is támogatott. A házat a Dragomán György és Vámos Miklós által alapított irodalmi alapítvány működtetné.

Az Esterházy család rómaifürdői családi háza több mint 65 év után került eladósorba, és az ingatlan.com oldalon 350 millió forintos áron hirdették meg. Esterházy Marcell, a Kossuth-díjas író fia, a Facebookon osztotta meg a hirdetést, hangsúlyozva, hogy a család számára a hagyaték megőrzése a legfontosabb.

Esterházy Marcell korábban a Népszavának nyilatkozott, hogy szeretnék, ha alkotóház jönne létre az otthonukban, de ehhez szükséges az intézményi háttér megteremtése. Mivel a főváros anyagi terhei miatt nem tudott segíteni, a család a házat meghirdette.

Kiss László polgármester a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az önkormányzat kulturális tevékenységei közé tartozott már Esterházy-különszámú folyóirat kiadása, köztéri idézet-plakátok elhelyezése, és a rómaifürdői HÉV-megálló átfestése. A polgármester szerint az önkormányzatnak nincs tapasztalata irodalmi központ, alkotó- és fordítóház működtetésében, ezért fontosnak tartja az írók által alapított irodalmi alapítvány bevonását.

Az ingatlan vagyonfelmérése lesz az első lépés a vásárlás felé, és a polgármester szerint a jogi és pénzügyi rendezés őszre megvalósulhat. Dragomán György író szerint a döntéssel régi álmuk válik valóra, és az Esterházy-villa ismét élettel telik meg. Esterházy Marcell is megerősítette, hogy a család célját, az Esterházy Péter szellemiségének megőrzését e fontos helyen, a döntéssel elérhetik.

Bús Balázs, a kerület korábbi fideszes polgármestere, aki a júniusi választáson is indul, a Facebookon osztotta meg, hogy örömmel értesült az általa kezdeményezett vásárlás megvalósulásáról. Hozzátette, hogy a választási kampány jó alkalom az ilyen értékes dolgok kikényszerítésére, és újabb kezdeményezésként a Római-fürdői gesztenye-fasor kivágásának leállítását sürgeti.