Magyarországon még nem gazdaságos a teljes energetikai önellátás

A magas energiaárak idején ugrásszerűen megnőtt az önellátó energiatermelés iránti igény, de a helyzet normalizálódásával az érdeklődés csökkent, és a teljes önellátás még nem gazdaságos Magyarországon – állapították meg a DLA Piper Hungary szakértői.

Magyarország energiaimport-kitettsége meghaladja az 85 százalékot, de a klímasemlegesség felé tett lépésekkel ez az arány csökkenthető. Ebben fontos szerepet játszik a már kiépült 6000 MW feletti naperőművi kapacitás és a földhőben rejlő lehetőségek kiaknázása, amelyek kapcsán 2024 tavaszán a Nemzeti Földhő Stratégia kidolgozása is folyamatban van. A geotermikus energia hasznosításában Magyarország jó adottságokkal rendelkezik, de a villamosenergia-termelési potenciál a hőhasznosítási potenciáltól jelentősen elmaradhat a jelenlegi technológiai korlátok miatt.

Magyarország energiaellátása szorosan összefügg a szomszédos országokkal való együttműködéssel, és az egységes európai belső energiapiac felé tett lépések jelentős előrelépést mutatnak. Az energiaunió célja az uniós energiarendszer egységes keretrendszerbe foglalása, amelynek fő pillérei az energiabiztonság, az integrált belső energiapiac, az energiahatékonyság, a gazdaság dekarbonizációja és a kutatás, valamint az innováció. Kovaloczy Áron, a DLA Piper Business Advisory Kft. ügyvezetője szerint a tagállamoknak a nemzeti energiarendszerek összekapcsolása elengedhetetlen a klíma- és energiapolitikai célok megvalósításához, de a költséghatékony együttműködés hiányában a versenyképességi potenciál kiaknázása is veszélybe kerülhet.

Az energiatermelés átalakulásával az önellátó energiatermelés iránti igény is megugrott, de a stabil és megfizethető energiaellátás fenntartásához a centralizált és decentralizált rendszerekre egyaránt szükség van. Simon Gábor, a DLA Piper Hungary Energia és Beszerzések szakterületi vezetője, Partner hangsúlyozza, hogy a teljes önellátás még nem gazdaságos.

A digitalizáció és az AI egyre nagyobb szerepet kap az energetikai szektorban, a termelők és tárolók optimalizálásához szükséges kifinomult technológiai rendszerek üzemeltetéséhez. Az okos hálózatok és az okos mérés integrálása elengedhetetlen a hatékony villamosenergia-infrastruktúra fenntartásához. A magyar e-mobilitási piac térnyerése új kihívások elé állítja a piaci szereplőket, és az elektromos autózás elterjedése a nyilvános gyorstöltők infrastruktúrájának fejlesztését igényli.

A fenntarthatóság és a társadalmi, valamint vállalatirányítási aspektusok egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az energetikai iparágban. Györfi-Tóth Péter, a DLA Piper Hungary Projektfejlesztési és Restrukturálási csoportvezetője, illetve ESG szakterületének vezetője szerint az energiapiac jövője a keresletoldali, energiahatékonysági, villamosítási intézkedésektől és az alternatív üzemanyagok térnyerésétől függ, és az alkalmazkodóképes vállalatok aktívan részt vehetnek a piaci átalakulásban.