Kína állítólagos fegyverszállításai Oroszországnak: Ellentmondások a nyugati hírszerzésben

Nagy-Britannia vádakat fogalmazott meg Kína felé, miszerint fegyvereket szállítanak Oroszországnak, azonban az Egyesült Államok még nem látott erre bizonyítékot.

A Guardian szerint a brit hírszerzés információi alapján Kína elkezdett fegyvereket szállítani az orosz hadseregnek. Grant Shapps brit védelmi miniszter állítása szerint Londonnak vannak hírszerzési bizonyítékai, de ezeket nem hozták nyilvánosságra, és úgy tűnik, nem is osztották meg szövetségeseikkel.

Ezzel szemben Jake Sullivan, az amerikai Biden-kormány nemzetbiztonsági tanácsadója kifejtette, hogy bár aggodalmuk van azzal kapcsolatban, hogy Kína fegyvereket szállíthat Oroszországnak, konkrét bizonyítékot még nem láttak erre. Sullivan hozzátette, hogy Kína más módon is támogatja az orosz hadigépezetet, például alkatrész-szállítással és a két ország közti gazdasági összefonódással.

Kína határozottan cáfolja a fegyverszállításokat, azonban korábban már szállítottak katonai célú eszközöket, mint például drónokat és személyvédelmi felszereléseket az orosz hadseregnek. Emellett a csecsen erők kínai Tigris 4x4-es járműveket, az orosz reguláris erők pedig Desertcross homokfutókat használtak, amelyek nem minősülnek fegyvernek, de a "kettős felhasználású termék" kategóriájába tartoznak.