A választások előtti okmányellenőrzés fontosságára figyelmeztet a KTM

Minden választópolgárnak ellenőriznie kell a személyazonosító okmányainak érvényességét a júniusi európai parlamenti és önkormányzati választások előtt, mivel csak érvényes dokumentumokkal lehet szavazni – hívta fel a figyelmet a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium.

A Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTM) közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a június 9-i választásokon a választópolgároknak érvényes személyazonosító igazolvánnyal, útlevéllel vagy vezetői engedéllyel kell igazolniuk személyazonosságukat, míg a lakcímüket és személyi azonosítójukat a lakcímkártyával kell bizonyítaniuk. Lejárt okmánnyal nem lehet majd élni a szavazati joggal.

A minisztérium felhívása szerint a személyi igazolvány és a jogosítvány elkészítése az igényléstől számított 8 napot vesz igénybe, ezért azoknak, akiknek lejárt vagy hamarosan lejáró okmányaik vannak, legkésőbb május 31-ig érdemes megújítaniuk azokat. Az útlevél esetében sürgősségi, vagy akár 24 órán belüli okmányigénylésre is van lehetőség, amennyiben a magasabb illetéket befizetik.

A választások miatt június 7-én, pénteken 10 órától kezdődően egészen hétfőig nem lesz lehetséges új lakcímet bejelenteni. Azok, akik pénteken 10 óra előtt jelentik be lakcímváltozásukat, az új címük alapján kerülnek fel a választói névjegyzékbe.

A KTM közleménye kiemeli, hogy a választás hétvégéjén, június 8-án és 9-én, a legtöbb kormányablak nyitva tart majd, így azok, akiknek nincs érvényes személyazonosító igazolványuk, ideiglenes igazolványt igényelhetnek, amellyel szavazhatnak. Ezen a hétvégén kizárólag személyi okmányokkal kapcsolatos ügyintézésre és a lakcímkártya pótlására lesz lehetőség.