Strasbourghoz fordul az elbocsátott evangélikus lelkész

Sándor Frigyes, a miskolci evangélikus lelkész, az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul, miután a magyar Alkotmánybíróság érdemi vizsgálat nélkül utasította vissza panaszát.

Sándor Frigyes nem ért egyet azzal, hogy egy lelkész, mint ő, munkaügyi vitában nem fordulhat állami bírósághoz, ha az ügynek nincs köze a valláshoz vagy a hitélethez. Az Alkotmánybíróság Czine Ágnes vezette öttagú tanácsa elutasította a panaszát, arra hivatkozva, hogy az Alaptörvény értelmében az állam és az egyházak különváltan működnek.

A lelkész korábban egy bonyolult fegyelmi eljárás során került elbocsátásra az egyházi bíróság által. Ezt követően az állami bírósághoz fordult, de miután onnan minden szinten elutasítást kapott, a panasz az Alkotmánybíróság elé került.

Sándor Frigyes most a hvg.hu-nak adott tájékoztatása szerint az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul. Kifogásolja, hogy elbocsátását valótlan indokokkal, amelyek nem az igehirdetésre vonatkoztak, indokolták, és 63 évesen munkanélkülivé vált, annak ellenére, hogy egész életében az egyház szolgálatában állt.