Két tunéziai újságíró börtönbüntetést kapott a kormánykritika miatt

Egy tunéziai bíróság egy év börtönre ítélte Borhen Bszaisszt és Murád Zgidit, mert műsoraikban és közösségi oldalakon bírálták a kormányt.

A két újságíró élő adásban tett politikai tartalmú kijelentéseik miatt került előzetes letartóztatásba két héttel ezelőtt. A vádak szerint „álhírek terjesztéséért” és „hamis állítások megtételéért mások rágalmazása céljából” kaptak egyenként hat-hat hónap börtönbüntetést, amelyek között szerepelt a tunéziai elnök, Kaisz Szaíd nevének említése is. Egy bírósági szóvivő tájékoztatása szerint a büntetést egy 2022-ben elfogadott, de jogvédők által bírált törvénycikk alapján szabták ki. A jogvédők szerint a törvény pontatlanul határozza meg a jogsértéseket, és azt az elnök kritikusai elleni fellépésre használják.

A tárgyaláson mindkét újságíró tagadta a vádakat, és a véleménynyilvánítás szabadságát garantáló törvényekre hivatkoztak, amelyeket Tunézia a 2011-es forradalom után vezetett be. Mindketten azt állították, hogy csupán a munkájukat végezték, amikor elemezték és kommentálták a tunéziai politikai és gazdasági fejleményeket. Zgidi kijelentette: "Nem vagyok sem az elnök mellett, sem ellene. Néha támogatom a döntéseit, néha kritizálom őket. Ez a munkám része."

További letartóztatások Tunéziában

Ez az eset nem egyedi Tunéziában. Az országban korábban több személyt is őrizetbe vettek, köztük egy rasszizmus elleni civilszervezet vezetőjét, egy ügyvédet és több újságírót is. Az elnök, Szaíd, aki 2021 júliusában feloszlatta a parlamentet és rendeleti úton kezdett kormányozni, új alkotmányt is életbe léptetett. Az ellenzék és jogvédők szerint az elnök lépései puccsot jelentenek, és visszafordítják a 2011-es fordulat után bevezetett demokratikus intézkedéseket. Az államfő azonban azt állítja, hogy az intézkedések szükségesek voltak az ország káosztól való megmentéséhez, és ragaszkodik ahhoz, hogy lépései törvényesek voltak.