Gyerekbarát Budapest: Civil szervezetek követelései a főpolgármester-jelölteknek

Több civil szervezet fogalmazott meg követeléseket a 2024-es önkormányzati választások budapesti jelöltjei számára, hogy a főváros biztonságosabb és gyerekbarátabb legyen. A támogatásukat azok a főpolgármester-jelöltek kaphatják meg, akik vállalják a kezdeményezés célkitűzéseit.

A kezdeményezés részeként kilenc civil szervezet 12 pontban rögzítette elvárásait, amelyeket a főpolgármester-jelölteknek támogatniuk kellene. Ezek között szerepel a gyalogos közlekedés előnyben részesítése, a Duna-part gyalogosbaráttá tétele és a biztonságos sebességhatárok bevezetése. A cél egy olyan Budapest megteremtése, ahol a gyerekek és így mindenki más is biztonságban érezheti magát.

A kezdeményezés hátterében az áll, hogy az elmúlt 15 évben megduplázódott az asztmás gyerekek száma a fővárosban, amit a forgalom növekedése és az autók átlagéletkorának emelkedése okoz. A civil szervezetek szerint a gyalogos közlekedés sok helyen akadályozott, a gyerekek pedig szennyezett levegőben, zajban és balesetveszélyes körülmények között jutnak el az iskolába.

A kezdeményezés részletei egy létrehozott honlapon is megtalálhatók, ahol az iskolautcák kialakítását, a széles járdákat és az autómentes vasárnapok havonta történő megrendezését is szorgalmazzák. A honlapon a Duna-part bejárhatóságának javítása is szerepel.

A kezdeményezés mottója: „Ahol egy gyerek biztonságban van, ott mindenki biztonságban van.” A civil szervezetek azt ígérik, hogy a választások előtt nyilvánosságra hozzák, mely jelöltek támogatják majd a vállalásaikat, ezt a honlapon és a közösségi média felületeiken keresztül teszik majd.

A Gyerekbarát Budapest kezdeményezést olyan szervezetek támogatják, mint A járda a gyalogosoké, a C8 Civilek Józsefvárosért Egyesület, a Járókelő.hu, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Kerékpárosklub és a Valyo – Város és folyó Egyesület.