Citromsárga figyelmeztetés az egész országra zivatarok és felhőszakadások miatt

A HungaroMet az egész országra kiadott citromsárga figyelmeztetést zivatarok és felhőszakadások miatt, melyek a legtöbb megyében várhatóak. A napi csúcshőmérséklet 20 és 28 fok között alakul.

Csütörtökön az ország északkeleti, keleti harmadában felhősen indulhat a nap, de ott is a délelőtt folyamán szakadozik, gomolyosodik a felhőzet. Másutt a gomoly- és fátyolfelhők mellett sok, keleten, északkeleten többórás napsütés várható. Napos-gomolyfelhős időre számíthatunk, de záporokra és zivatarokra is készülnünk kell, különösen az északkeleti-keleti harmadban és a Nyugat-Dunántúlon. A zivatarok a déli, délutáni órákban az ország északkeleti harmadában és a Dunántúlon, majd később a középső országrészben is valószínűek.

A zivatarokat helyenként felhőszakadás (> 30 mm) kísérheti, különösen a Dunától keletre, de a Nyugat-Dunántúlon is fennáll a lokális felhőszakadások vagy jelentősebb csapadékmennyiség (> 25-30 mm) előfordulásának esélye. Ezenkívül a zivatarok környezetében viharos (55-70 km/h) széllökések és néhol jégeső (1 cm alatti átmérővel) is előfordulhat.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 28 fok között várható, míg késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő. Reggel 8 és 15 fok között alakul a legalacsonyabb hőmérséklet. Összesen 14 megyében van érvényben felhőszakadás miatti figyelmeztetés, míg zivatar miatt minden megyében első szintű figyelmeztetés van érvényben. A zivatarok esetében az elsődleges veszélyforrás a villámlás, de a szélerősödés és a jégeső is kockázatot jelenthet. Az intenzív záporok és zivatarok helyszínén felhőszakadás is kialakulhat.

Pénteken erőteljes gomolyfelhő-képződés és fátyolfelhők mellett több órás napsütésre számíthatunk. Többfelé várható zápor, zivatar, felhőszakadás és jégeső is előfordulhat. Néhol megerősödik a déli, délkeleti szél, zivatarok környékén viharos lökések is várhatók. A legmagasabb hőmérséklet 20 és 28 fok között alakul.

Szombaton már több napsütésre számíthatunk. Záporok, zivatarok kialakulására már kevesebb helyen van esély. Többfelé élénk lesz a déli-délkeleti szél. A délutáni órákban 22-29 fokot mutathatnak a hőmérők.

Vasárnap és hétfőn mindenhol számíthatunk többórás napsütésre, de elszórtan még mindig kialakulhatnak átmeneti jelleggel záporok, zivatarok. Többfelé élénk lesz a légmozgás. Délutánonként 24-29 fokos csúcsértékeket mérhetünk.