Nagybankot sújtott rekordbírság egy téves ügylet miatt

A Citigroup amerikai bankra rekordösszegű, több mint 61,6 millió fontos bírságot szabtak ki a brit pénzügyi szabályozó hatóságok, amiért kereskedési rendszereik és felügyeleti hibák miatt egy téves kereskedési megbízás okozott jelentős zavart az európai részvénypiacokon 2022 májusában.

A brit pénzügyi szabályozó hatóságok által kiszabott 61,6 millió fontos (körülbelül 78,5 millió dolláros) bírság a Citigroup amerikai bankra a 2008-2009-es pénzügyi válság óta kiszabott legmagasabb összegek egyike az Egyesült Királyságban. A büntetés oka a bank kereskedési rendszereiben és ellenőrzéseiben feltárt hibák voltak.

A Prudenciális Szabályozási Hatóság (PRA) részletezte, hogy a Citigroup Global Markets Limitednél (CGML) tapasztalt problémák egy 2022 májusában történt eseményre vezethetők vissza. Egy londoni Delta One kereskedési egység kereskedője otthonról dolgozva tévesen egy felesleges nullát adott hozzá egy kereskedelmi tranzakcióhoz, amely az európai piacok nyitását követő órákban történt.

Az eszköz, amelyet a kereskedők általában ilyen tranzakcióhoz használnak, aznap reggel nem volt elérhető, így a kereskedőnek kézzel kellett összeállítania a részvénykosarat. A kereskedő egy 58 millió dollár értékű részvénykosarat akart létrehozni, de véletlenül ezt az összeget írta be a mennyiségi mezőbe, így egy 444 milliárd dolláros mamutkosarat hozott létre.

A Citigroup rendszerei azonnal figyelmeztetések százait küldték ki, és végül megakadályozták, hogy a kereskedés egy része végbemenjen. Ennek ellenére mintegy 1,4 milliárd dollár értékű részvényt kezdtek el értékesíteni az európai tőzsdéken. A kereskedő perceken belül rájött a hibára, és törölte a megbízást, de a kár már megtörtént: egy ötperces eladási hullámot indított el az európai részvények piacán, ami egy ponton 300 milliárd eurót törölt ki a piacról.

A PRA szerint a CGML kereskedési ellenőrzéseinek hiányosságai járultak hozzá ehhez az incidenshez. A Citi korábban már kapott figyelmeztetést a PRA-tól, hogy javítson eljárásain, de a hiányosságok továbbra is fennmaradtak. Emiatt a PRA 33,88 millió fontos bírságot szabott ki a bankra, amit aztán 30%-kal csökkentettek, mivel a Citi beleegyezett a problémák kezelésébe. Ezenfelül a Pénzügyi Szabályozó Hatóság is vizsgálódott hasonló ügyekben és további 27,76 millió fontos bírságot rótt ki a bankra.