Az internet védőszentjévé válhat az első Y generációs szent

Ferenc pápa elismerte a második csodát, amelyet egy olasz tinédzsernek tulajdonítanak, aki a számítógépes tudását a katolikus hit terjesztésére használta, és így az internet védőszentjeként is emlegetik. Ezzel az egyházfő lehetővé tette, hogy Carlo Acutis legyen az első Y generációs szent.

Carlo Acutis 1991-ben született Londonban, és a családja nem sokkal később Milánóba költözött. A fiú már gyermekként mélyen vallásos volt, és szenvedélyesen foglalkozott a számítástechnikával. E két érdeklődési körét ötvözve készített weboldalakat, többek között egy milánói plébánia és egy olyan honlap számára, amely a világ eucharisztikus csodáit és a katolikus egyház által jóváhagyott Mária-jelenéseket dokumentálta.

Acutis 2006-ban, mindössze 15 éves korában hunyt el akut leukémia következtében. Halála után kultusza gyorsan terjedni kezdett, és több megmagyarázhatatlan csodát is őrá vezettek vissza, mint például egy rákos nő gyógyulását és egy meddő nő teherbe esését, akik mindketten részt vettek a temetésén.

2020-ban a katolikus egyház hivatalosan is elismerte ezeket a csodákat, és boldoggá avatta Acutist Assisiben. A szentté avatáshoz hagyományosan egy újabb csodatétel szükséges, de a múltban már volt rá példa, hogy a pápa ezt a követelményt mellőzte.

A római katolikus egyház tanítása szerint a csodák Isten művei, de a szentek, akik a mennyben vannak, közbenjárhatnak az őket megkérő hívőkért. A csoda általában valamilyen orvosilag megmagyarázhatatlan gyógyulást jelent.