Rekordokat döntött a cannes-i filmvásár

Ismét rekordot döntött a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál idején megrendezett filmvásár, ahol idén több mint tizenötezer akkreditált filmes szakember vett részt.

Az idei Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál filmvására szerda este ért véget, és a fesztiválpalota alagsorában megrendezett eseményen rekordszámú, több mint tizenötezer akkreditált filmes szakember, producerek, forgalmazók, moziüzemeltetők és alkotók fordultak meg. A filmvásár, amely 1959 óta kerül megrendezésre, május 14-én nyitotta meg kapuit, és a fesztivál hivatalos programjának díjátadó ünnepsége előtt három nappal zárult be.

A Le Francais című francia filmes szaklap szerint a vásár idén több mint 140 országból érkező több mint tizenötezer résztvevővel megdöntötte a tavalyi látogatottsági rekordot, amikor tizennégyezer akkreditált volt jelen.

A filmvásáron a több mint ötszáz kiállító csaknem 1200 vetítést tartott, és az egyhetes rendezvény során több mint 250 eseményt szerveztek, szemben a tavalyi kétszáz eseménnyel. Ezek között volt a Magyarországon gyorsan növekvő filmipar kihívásairól szóló konferencia is, amelyen Káel Csaba, a magyar nemzeti mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, valamint Kemény Ildikó, Robert Lantos és Mike Goodridge producerek vettek részt.

Guillaume Esmiol, a filmvásár igazgatója kiemelte az Ázsiából érkező filmesek számának növekedését, valamint a brazil, a kínai és az ausztráliai filmipar fellendülését és cannes-i jelenlétük erősödését. Ezenfelül Svájc is jelentős delegációval képviseltette magát a filmvásáron.