Billie Eilish új lemeze: Hit Me Hard and Soft

Billie Eilish Grammy- és Oscar-díjas előadó új lemeze, a Hit Me Hard and Soft a popsztárság nehézségeit és a személyes élet kihívásait dolgozza fel. Az album dalai egyszerre lágyak és karcosak, és bár nincs mögöttük átfogó koncepció, a dalok sorrendje és felépítése jelentőséget kap.

Amióta Billie Eilish a zenei díjakat sorra begyűjti, a sajtó inkább a testalkatával és magánéletével foglalkozik, mint zenéjével. Az új lemez egyik nyitódala, a Skinny az internetes testkép-problémákat, míg a Lunch című dal a szexualitását boncolgatja. Eilish és testvére, Finneas O’Connell a Rolling Stone-nak elmondták, hogy az albumot olyan nagylemezek inspirálták, mint a Coldplay Viva La Vida vagy a Lana Del Rey Born to Die című albumai. Az album borítóján Eilish a víz alatt lebeg, és az amerikai kiadásban egy „isolated vocals” verzió is megjelent, amelyben az énekesnő mintha a víz alól énekelne.

Az új lemez nem hoz sok újdonságot Eilish korábbi munkáihoz képest, de a melankóliát néha megszakítják váratlan elektronikus kitérők, mint a Chihiro című dalban, ami a közösségi médiában nagy népszerűségre tett szert. A L’amour de ma vie című dal europop fordulata és az autotune használata is meglepő. A lemez többi dalában a már bevált recept dominál, ahol Eilish a zenei alapokat testvérével és a koncertjeiről ismert dobos, Andrew Marshall mellett az Attacca vonósnégyessel készítette.

A lemez első dala, a Skinny a testkép és a boldogság felszínes megítélésének problémáit érinti, míg a Lunch egy vágytól lüktető szám. A Wildflower a személyes kapcsolatokat, a The Greatest pedig az énekesnő sokoldalúságát mutatja be. A lemez tömörsége és szerkesztettsége előnyére válik, hiszen fontosabb volt egy markáns album elkészítése, mint a streamingszámok növelése.

A Birds Of Feather a lemez legpoposabb dala, amely a Netflixen futó Heartstopper sorozat 3. évadának beharangozójában is felcsendült. A The Diner a hálószobapop hangulatát idézi meg, ahol Eilish egy zaklató szemszögéből énekel. Az énekesnő korábban többször is beszélt a zaklatóiról és a biztonságérzet hiányáról. A lemez egyik érdekessége a The Diner végén hallható telefonszám, amelyen Eilish hangját hallhatjuk.

A Blue című dal zárja a lemezt, amely a szívfacsaró témákat összegzi, és a rajongói spekulációk szerint utalhat egy esetleges második lemez megjelenésére is. A Hit Me Hard and Soft egy énekes-dalszerzői naplóként funkcionál, amelyben Eilish őszintén beszél a szorongásairól és érzéseiről, miközben bátran tágítja zenei univerzumának határait.