Békés Márton alapítványának beruházása zöld utat kapott

A kormányzati beruházási stop ellenére a Kommentár Alapítvány, melyet Békés Márton alapított, 5,6 milliárd forintos támogatást kap a Tranzit fesztivál szervezésére. A beruházások általános elhalasztása nem érinti az alapítványt, mivel azok a projektek kerülnek átütemezésre, amelyek még csak tervezési szakaszban vannak.

A Demokratikus Koalíció politikusa, Vadai Ágnes érdeklődött a Miniszterelnöki Kabinetirodánál, hogy miért részesülhet támogatásban az alapítvány, amikor más beruházásokat halasztanak el. Dömötör Csaba államtitkár válaszában kiemelte, hogy a már megkezdett beruházások nem érintettek az átütemezésben, és a Kommentár Alapítvány esetében az idei éves kifizetésekről van szó a szerződésben. Az alapítvány célja emellett a közösségépítés a közjó érdekében tenni akarók számára.

A Kommentár Alapítvány 2022-es beszámolója szerint 1,6 milliárd forintot kapott a Miniszterelnöki Kabinetirodától a Puskin utcai épület építési tervezésére, műszaki tanácsadásra, ingatlanüzemeltetésre és állagmegóvásra. További támogatást, 11,5 milliárd forintot, az MCC-től is kaptak a budapesti és a balatonszepezdi központokra.

A 2022-es év folyamán az alapítvány 501,7 millió forintos támogatást kapott Rogán Antal minisztériumától, amelyet a Tranzit konferenciasorozat megrendezésére és a Kommentár folyóirat kiadására fordítottak. Ugyanebben az évben további 1,8 milliárd forintot kaptak a balatonszepezdi központ tervezési és kivitelezési munkáira, valamint a Miniszterelnöki Kabinetiroda 100 millió forintot biztosított a balatonszepezdi telek megvásárlására.