"Családi vacsora nincs már 30 ezer forint alatt"

A Balatonnál a turisták nem akarnak lemondani a nyaralásról, de a magas árak sokkolják őket. A pünkösdi hosszú hétvégén a balatonfüredi sétányon és Balatonkenesén is nagy volt a tömeg, de a főszezon zsúfoltságáról még csak találgatások vannak.

Vacsora 30 ezer felett

Csécsei Márta a pünkösdi hosszú hétvégén Balatonkenesén töltötte az időt családjával, ahol öten 33 ezer forintért vacsoráztak egy helyi étteremben, hagyományos fogásokat fogyasztva. Márta szerint ez a költség hasonló, mint amit Budapesten is fizetnének egy étteremben. Lengyel Gombos Alexandra és vőlegénye, Adrián szintén hasonló összegeket költöttek el Budapesten és Balatonalmádiban étkezésekre, de a magas árak ellenére a Balatonnál tervezik az esküvőjüket, ahol a pünkösdi hétvégén 50 ezer forintért béreltek apartmant.

Olcsóbb külföldön?

Hanzó Noémi szerint a külföldi nyaralás olcsóbb lehet, mint a belföldi, mivel a balatoni árak hasonlóak a külföldiekhez, de a szállások drágábbak Magyarországon. Horvátországban és Törökországban kedvezőbb áron talált szállást. Csécsei Márta családjának viszont nem olcsóbb a külföld, mivel van saját nyaralójuk a Balatonnál.

Borbély Szilárd és Varga Andrea is megemlítették, hogy a spanyol tengerparton olcsóbban lehet nyaralni, mint a Balatonnál, ahol a strandbelépő és az éttermi árak magasabbak.

5 milliós villanyszámla

A balatoni vendéglátósok próbálják alacsonyan tartani az árakat, de magas rezsiköltségekkel küzdenek. Balatonalmádiban a Jóbarátok halsütödében évente 5 millió forint a villanyszámla, és a vízszámla is több millió forintba kerül. A Bergmann cukrászdában napelemeket telepítettek a rezsiköltségek csökkentése érdekében, de még így is 600 forint egy gombóc fagyi.

Már nem drágul tovább

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestülete elnöke szerint idén nem várható további áremelés a Balaton környéki éttermekben és büfékben, mivel az infláció minimálisra csökkent. A vendégek óvatosan költenek, és a sokféle szabadidős lehetőség miatt szétszóródnak.