Az új iPad Pro minden idők legbravúrosabb táblagépe

Az Apple 2024-es iPad Pro családja minden korábbinál vékonyabb külsővel, formabontó Tandem OLED-kijelzővel és brutális MI-képességekkel felvértezett M4-es chippel debütált, ami akárcsak a 2018-as kiadás, új korszakot fog nyitni a tabletek piacán. Az új iPad Pro azonban amellett, hogy egy tökéletes tablet, valami sokkal több is szeretne lenni: egy számítógép; ezt az ígéretet azonban már nem tudja kompromisszumok nélkül beváltani az Apple. Teszten a 2024-es, 13 hüvelykes iPad Pro, Magic Keyboard és Apple Pencil Pro.

Az Apple bemutatta az első iPad Prót közel tíz évvel ezelőtt, és azóta a termékcsalád drasztikus változáson ment keresztül. Az első, 12,9 hüvelykes modell után 2016-ban érkezett egy kisebb, 9,7 hüvelykes variáns, majd 2017-ben egy 10,5 hüvelykes, enyhén újratervezett modell. Az igazi forradalmat azonban a 2018-as iPad Prók hozták el, amelyek rendkívül vékony, kecses és letisztult megjelenésük ellenére bitang teljesítménnyel rendelkeztek. Az akkori formaterv olyannyira bevált, hogy az Apple közel hat éven keresztül alig változtatott rajta. Idén azonban úgy érezték, itt az idő új korszakot nyitni.

Az új iPad Prók (majdnem) mindent megkaptak, amit a rajongók vártak tőlük. A külső minden korábbinál vékonyabb lett, a kijelző végre OLED-technológiát használ, a teljesítmény pedig ezúttal is növekedett. Az új iPadek ára már bőven egy MacBookéval vetekszik, ami nem véletlen, hiszen az Apple állítja, hogy az iPad nem egy tablet, hanem egy számítógép – ezt azonban az „iPad Pro” termékcsalád bevezetésének tizedik évfordulójához közelítve sem lehet teljességgel komolyan venni.

A 13 hüvelykes iPad Pro az Apple valaha volt legvékonyabb kijelzővel rendelkező készüléke lett, mindösszesen 5,1 milliméter vékony. A készülék súlya is csökkent az elődhöz képest, az idei 13 hüvelykes példány már csak 579 grammot nyom, tehát több mint 100 grammal lett könnyebb. A készüléken továbbra is csak egy USB-C csatlakozót, négy újratervezett hangszórót, két hangerőszabályzó gombot és egy be- és kikapcsoló gombot találunk. A hátlapon ott virít a gigantikus Apple logó és a Smart Connector is. A hátlapi kameraszigeten ezúttal már csak egy 12 megapixeles kamera található.

Az előlapot egy 13 hüvelykes, 2064 x 2752 képpontos panel borítja, a legnagyobb újítás azonban az, hogy mini LED helyett már OLED-technológiát használ a kijelző – ráadásul Tandem OLED néven. Az Apple Ultra Retina XDR panelként hivatkozik a kijelzőre, amely 120 hertzes ProMotion technológiát, HDR10 és Dolby Vision-támogatást is kínál, akár 1600 nites csúcsfényerő mellett. Az előlapi TrueDepth-kamera, ami a Face ID-t is biztosítja, ezúttal már horizontális elrendezést kapott, tehát fektetett módban sokkal kényelmesebb és élvezhetőbb lett a videóhívásokban való részvétel.

Az új iPad Prók harmadik nagy újítása a bennük található M4-es chip. Az új lapka egy 9 magos (vagy 10 magos az egy és két terabyte-os modellek esetében) processzort, egy 10 magos grafikus gyorsítót és egy minden korábbinál erősebb, másodpercenként akár 38 billió műveletet elvégezni képes Neural Engine-t kapott. Az M4-es lapka ereje igazán az egymagos teljesítményben mutatkozik meg, többmagos teljesítményben azonban már alulmarad a csúcskategóriás MacBook Prókba szerelt chipekkel szemben.

A Magic Keyboard, ami egy kiváló méretű billentyűzettel, trackpaddel, funkcióbillentyűkkel és egy második USB-C csatlakozóval látja el az iPadet, kvázi egy MacBookká alakítva azt. Azonban ez sem változtat azon a tényen, hogy a készüléken iPadOS és nem macOS fut, ami korlátozza a profi appok futtatását.

Az Apple Pencil Pro a második generációs modellhez hasonlóan néz ki, de számos fejlesztést kapott, például képes haptikus visszajelzéseket adni, és már megkereshető a Find My-hálózat segítségével. A toll továbbra is támogatja a dőlés és nyomásérzékenységet, valamint a lebegtetés funkciót.

Összességében az új iPad Pro az eddigi legtökéletesebb tablet, de a teljes szett (iPad Pro, Apple Pencil Pro, Magic Keyboard) beszerzése már komoly összegekbe kerül, majdnem egymillió forintba. A 14 hüvelykes iPad Pro indulóára 650 ezer forint, a Magic Keyboardért 170 ezret, az Apple Pencil Pro pedig 63 ezer forintba kerül. Videóvágásra, profi képszerkesztésre, zenekészítésre továbbra is egy Mac a legjobb választás, míg grafikai munkák és digitális művészkedés esetén az iPad lesz a befutó. Azoknak, akik nem terveznek komolyabb munkát végezni a tabletjükön, érdemesebb az iPad Airek, vagy a belépőszintű iPadek között szemlézni.